Документација

Нема докумената

Завршетак Твининг пројекта „ Јачање капацитета Србије у прихватању ЕУ фондова намењених руралном развоју у претприступном периоду“

Управа за аграрна плаћања је на путу ка акредитацији. Захвалност томе дугујемо Твининг партнерима – мађарској Агенцији за пољопривреду и рурални развој и Министарству за рурални развој, аустријској платној агенцији – Агрармаркт (АМА) и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и баварском Министарству за храну, пољопривреду и шумарство који су нам пренели сва практична знања и искуства у намери да потпомогну наше напоре ка пуноправном чланству у ЕУ”, изјавила је директорица Управе за аграрна плаћања Луција Стојић на свечаности поводом завршетка Твининг пројекта „Јачање капацитета Србије у прихватању ЕУ фондова намењених руралном развоју у претприступном периоду“.

Луција Стојић је саопштила да је пројекат у вредности од 4.5  милиона евра финансиран је од стране Европске уније и за циљ је имао формирање ИПАРД агенције и Управљачког тела у складу са захтевима Европске уније, припрему и примену Плана обуке за ИПАРД агенцију и Управљачко тело каo и помоћ Републици Србији у процесу интеграција у Европску унију.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић такође се захвалио Твининг партнерима – Мађарскoj, Аустрији и Баварскoj који су учествовали у реализацији овог пројекта и изразио наду да ће ЕУ и у наредном периоду, у различитим пројектима, пружити партнерство и подршку нашој земљи. „Стварамо препознатљив пословни амбијент у аграру, уговарамо велике инвестиције а радимо и на едукацији свих актера пољопривредне производње од  фармера, преко ангажованих у пољопривредно – прерађивачкој индустрији, до државних службеника.“, истакао је министар Кнежевић.

На отварању свечаности, шеф делегације Европске уније у Републици Србији Њ.Е Венсан Дежер нагласио је да је пољопривреда врло важна за Србију. „Кључна је област привреде Србије јер више од половине српске популације живи у руралним подручијима, па је пољопривреда присутна свуда и скоро у свакој породици Србије“, рекао је Дежер.

ЕУ је свесна значаја пољопривреде за Србију и током ових година системски је подржавала српски аграр, навео је он и додао да је ЕУ покушавала и да утиче на структурне промене и модернизацију српске пољопривреде.

Твининг пројекат “Јачање капацитета Србије у прихватању ЕУ фондова намењених руралном развоју у претприступном периоду” спровођен је од августа 2010. до априла 2013. године.

У раду поменутог скупа, између осталих, учествовао је и амбасадор Мађарске у Србији Оскар Никовиц.

Свечаност поводом завршетка Твининг пројекта организовала је Управа за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content