Документација

Нема докумената

Воћари из Ариља преузели своје тракторе

Пољопривредницима из Ариља, који су уз подршку државе обновили своју пољопривредну механизацију, јуче је предато 46 нових трактора, који се углавном користе у воћарству. Интересовање за подстицај за набавку новог воћарско-виноградарског трактора је велико и Управи за аграна плаћња је пристигло преко 2000 захтева. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће настојати да сви уредни захтеви буду и исплаћени.

„Министарство је почетком године расписало конкурс за набавку нових трактора. Право учешћа су имали произвођачи који имају пријављену производњу воћа и поврћа“, нагласио је директор Управе за аграрна плаћања Жарко Радат, и додао да је Ариље познато по продуктивном воћарству, и да је управо из овог краја стигло највише захтева за набавку трактора. Такође, за воћаре су обезбеђене и друге субвенције.

„Поред набавке нових трактора, министарство, има посебан програм којим се додељују средства за наводњавање, механизацију, пластенике, противградне мреже и за све остале битне ствари које се тичу воћарске производње“, рекао је Радат и подсетио да је набавка трактора последњи пут субвенционисана 2010. године.

Председник општине Ариље Зоран Тодоровић, каже да су се многи пољопривредници ранијих година жалили на застарелу механизацију.

„На овај начин новац је уложен у праву ствар и овим темпом треба наставити. Овако нешто живот значи за општине у којима се људи углавном баве пољопривредом, у нашем случају то је воћарство. Без модерне механизације не можемо ни у Европу, ни у свет. Субвенције су велике – до 65 одсто“, истакао је Тодоровић и додао да и општина даје субвенције пољопривредницима, али у областима где држава не помаже.

Попривредници не крију да без подршке државе не би успели да обнове своју механизацију, која је у просеку стара око 30 година.

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content