Документација

Нема докумената

Више средстава за српски аграр из буџета ЕУ

Амбасадор Европске уније у Србији Емануле Жиофре разговарао је на Сајму пољопривреде у Новом Саду са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић о пројекту ИПАРД II и планови за ИПАРД III. Састанку су, између осталих, присуствовали и Јасмина Миљковић, начелник Одељења за управљање ИПАРД програмом и Марко Кесић, в.д. директора Управе за аграрна плаћања.

„Србија ће из буџета Европске уније за спровођење мера у области пољопривреде и руралног развоја добити највише средстава од свих земаља Западног Балкана. У оквиру  ИПАРД III програмског циклуса, који траје од 2021. до 2027. године, пољопривредницима ће на располагању бити 288 милиона евра из Европске уније, што ће уз коофинанисрање из Републике Србије и учешће самих корисника резултовати инвестицијама у вредности од 600 милиона евра. На основу свега што смо договорили у Бриселу ствари иду добро. Сви учесници у овом нашем процесу, укључујући Министарство за европске интеграције, Европску комисију, Министарство пољопривреде дају све од себе како би што више српских произвођача остварило право на средства из ИПАРД фондова. До сада је то урадио 581 пољопривредни произвођач. Надам се да ћемо у току ове године стићи до цифре од хиљаду“, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић у обраћању медијима након одржаног састанка.

Амбасадор Европске уније у Србији Еманулен Жиофре каже да 55 одсто извоза српске пољопривреде иде на тржиште Европске уније. Укупна пољопривредна размена је 2,3 милијарде евра где Србија остварује суфицит од 700 милиона евра.

„Прошлогодишњи суфицит Србије је рекордан. Земље Европске уније су највеће и најважније тржиште за Србију, на другом месту су земље ЦЕФТА региона“, подсетио је он и додао да настављамо сарадњу кроз ИПАРД програм.

„Желимо да унапредимо још више наше односе и определили смо значајна средства за ИПАРД III програм. Сада треба да се фокусирамо на завршетак ИПАРД II програма и да убрзамо исплате. Поносан сам на однос који имам са министром Недимовићем и српским пољопривредницима“, рекао је Жиофре.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да је Србија кроз ИПАРД од 2015. године имала на располагању 175 милиона евра из буџета ЕУ.

„Има ту још посла. Потребно је обучити пољопривреднике и власнике пољопривредних газдинстава да користе грантове. Процедуре су компликоване, па некада пољопривредни произвођачи лакше аплицирају за домаће субвенције и онда се прави један дисбаланс који ћемо морати да поправимо. Договорили смо конкретне активности како би се ово поправило. Главна тема тренутно у свету је пољопривредна производња и снабдевање храном у наредним месецима и годинама. Зато је важно да искористимо све што је могуће, сваки фонд који нам је на располагању, како бисмо помогли да се наша пољопривредна производња унапреди и појача у оним областима које су стратешке“, изјавила је министарка Јоксимовић.

На 89. Међународном сајму пољопривреде у току су Дани Европске уније, а домаћин је штанд Министарства пољопривреде Републике Србије.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content