Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Уручена решења првим ИПАРД корисницима

Поводом годину дана рада Владе Србије, данас је у Суботици министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић уручио првих десет решења о одбравању пројекта пољопривредним произвођачима који су поднели захтеве на ИПАРД јавни позив за набавку нове механизације. Корисници сада могу да крену са реализацијом својих инвестиција, а потом поднесу и захтев за исплату. Преко ИПАРД програма – претприступног инструмента финансијске подршке ЕУ нашој пољопривреди и руралном развоју, оствариће повраћај уложених средстава од најмање 60 одсто.

Министар Недимовић је тим поводом поручио да ће уз помоћ ИПАРД подршке у српску пољопривреду у наредне три године бити инвестирано око 400 милиона евра.

У складу са Финансијским споразумом између Владе Републике Србије  и Европске комисје, којим је омогућено спровођење ИПАРД програма, српским пољопривредницима омогућено је да користе инвестициону подршку у износу од 175 милиона евра бесповратне помоћи до 2020. године.

Недимовић је истакао да после осам година приче о ИПАРД-у, данас Србија има прве конкретне уговоре.

“Ово је за нас велики дан и правимо прекретницу у пољопривреди, јер по први пут европске паре иду директно у руке српских пољопривредника“, истакао је Недимовић.

Решења су додељена за пет пољопривредника који се баве сточарством, четири ратарством, а један воћарством.

„Надам се да ће наши пољопривредници у временском периоду који им је одређен набавити механизацију и добити повраћај својих средстава и надам се да ћемо их наредних месеци обићи и уверити се како машине раде“, указао је Недимовић.

Министар им је пожелео да смање трошкове и повећају квалитет производње и упозорио да постоји контрола трошења средстава, као и забрана отуђења механизације и возила до одређеног периода.

Драгиша Ковачевић из Руме, који се бави воћарством, а коме је данас уручено решење о одобравању пројекта, наводи да ће средства искористити за куповину берача вишње.

„То је механизована берба и надам се да ће ми помоћи у смањењу трошкова, бржем обављању посла и повећању квалитета производа“, казао је Ковачевић.

Према његовим речима процедура за добијање средстава није била компликована, а помогла му је агенција која је водила администартивни део, те је читав посао, каже, завршио за шест месеци.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content