Документација

Нема докумената

У сусрет Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду

Међународни пољопривредни сајам, одржаће се по 85. пут на Новосадском сајму од 15. до 21. маја. Манифестација из године у годину потврђује репутацију једног од најважнијих агробизнис догађаја у региону, с највећом и најдужом сајамском традицијом. Број од више од 1.500 излагача, промоција производа и услуга из 30 земаља света, као и остварени пословни резултати, доприносе да Сајам у Новом Саду налази међу десет најзначајнијих сајмова пољопривреде у Европи.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић је на конференцији за новинаре на којој је најављена ова значајна сајамска манифестација, рекао да ресорно министарство и Новосадски сајам дуги низ година граде партнерске односе и да ће се Министарство пољопривреде традиционално представити на свом штанду у Мастер хали Новосадског сајма.

„Годинама уназад смо на истом месту и сваке године са великим задовољством пружамо јасну и недвосмислену подршку сајму који је бренд не само Новог Сада, већ и Србије“, рекао је Радошевић и нагласио да ће Министарство у циљу повећања конкурентности организовати изложбу „Квалитет више“ која ће се ове године реализовати на већој површини у Хали 6 Новосадског сајма.

„На једном месту представиће се производи са датом вредношћу, органски производи и производи са ознакама географског порекла“, навео је Радошевић и посебну пажњу скренуо на конференцију „ИПАРД – искуства и могућности“ која ће се у оквиру ЕУ одржати 17. маја у Конгресном центру Мастер. Радошевић је изразио очекивање да ће та радионица изазвати велику пажњу наших пољопривредника.

Овогодишњи Сајам обележиће Национална изложба стоке, Изложба пољопривредне механизације, десет колективних изложби, изложба органске хране и производа са ознаком географског порекла, више до 50 стручних и пословних скупова, поклон игра за посетиоце…

Генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић је навео да ће ове године, у односу на претходну, бити значајно више фирми из Турске, Италије, Холандије и Румуније, а представиће се и компаније из Русије, Туниса, Велике Британије и Луксембурга, које прошле године нису биле присутне.

„Имамо десет колективних изложби. Уз Француску која је Земља пријатељ, обједињеним наступом понуду ће представити и Аустрија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Холандија, Италија, Израел, Кина, Мађарска и Шпанија, Тунис“, рекао је Цветковић.

Како је најављено, током Сајма ће 18. и 19. маја бити одржан и Пролећни фестивал вина на којем ће око 100 излагача промовисати најквалитетнија вина и ракије са ових простора.

Ове године земља пријатељ Међународног пољопривредног сајма је Француска, а економски саветник у Амбасади Француске у Србији Жан Пјер Гасто је изразио задовољство због тога јер је, како каже, Међународни сајам пољопривреде један од највећих догађаја у области пољопровреде у региону.

На конференцији је речено и да ће, када је реч о механизацији, најскупљи експонат на сајму бити самоходна вадилица шећерне репе holmer Т4-40 која кошта око 600.000 евра, док ће најскупљи међу тракторима бити гусеничар john deere 8345 RT који ће заинтересовани моћи да купе за 300.000 евра.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content