Документација

Нема докумената

У ПКВ представљено финансирање пољопривреде у 2024. години

У Привредној комори Војводине јуче је одржан тематски скуп „Финансирање пољопривреде у 2024. години“ у организацији Удружења пољопривреде ПКВ, Института за економику пољопривреде и уз медијску подршку „Дневника – Пољопривредник“. Пољопривредним произвођачима предочене су мере подстицаја на које ће моћи да рачунају у текућој години, како од Министарства пољопривреде, тако и од Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Мере подстицаја и расподелу буџетских средстава представиле су Сања Даниловић, директорица Управе за аграрна плаћања и Драгица Илић, помоћница покрајинског секретара за пољопривреду.

– Буџетом за 2024. годину за пољопривреду су опредељена рекордна средства у укупном износу од 119 милијарди динара, од чега су издвајања за пољопривреду у износу од 105 милијарди динара, плус додатних 14 милијарди динара који ће се вратити пољопривредницима кроз рефакцију акциза за гориво. Поред тога што је рекордан, овогодишњи буџет је специфичан по томе што су по први пут после 20 година средства намењена искључиво једној години без терета претходних дугова. Управо та значајна средства која су опредељена за развој и унапређење пољопривреде омогућила су повећања субвенција, па тако наше сточаре који се баве узгојем оваца и коза ове године очекује субвенција по грлу у износу од 10.000 динара, пчеларе 1.000 динара по кошници, док ће и живинари који узгајају кокошке добити осетно веће субвенције. За тов јунади повећана су давања са 15.000 на 22.000 динара, тов свиња са 1.000 на 1.500 динара, док ће тов јагњади и јаради износити 3.000 динара. Заједно са свим повећањима које смо имали током прошле године, можемо да кажемо да смо све мере за сточарство повећали – истакла је Сања Даниловић.

Даниловић је представила још једну значајну новину за наше пољопривреднике у овој години, а то је могућност поврата акцизе на гориво, такозвана рефакција, која пољопривредницима омогућава да остваре поврат од 50 динара по литру горива до 100 литара по хектару, до 100 хектара.

Директорица Управе за аграрна плаћања је подсетила и да је Први јавни позив у оквиру ИПАРД III програмског циклуса расписан 23. фебруара 2023. године и то у оквиру Мере 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава.

– Позив је усмерен на изградњу и опремање објеката, смештајних и складишних капацитета за бављење примарном пољопривредном производњом. Обухваћени су кључни сектори примарне пољопривредне производње: млека, меса, воћа, поврћа, грожђа, јаја, житарица и индустријског биља и рибарства. Предмет овог јавног позива је подизање нових производних засада воћа и матичних засада виших фитосанитарних категорија воћа и грожђа. За овај позив су опредељена средства од око 41 милион евра. Захтеви за одобравање пројеката могу се поднети до 24. маја 2024. године, а у зависности од корисника и врсте инвестиције висина подстицаја износи од 60 одсто до 75 одсто прихватљивих трошкова инвестиције – објаснила је Даниловић и најавила да је у складу са Планом јавних позива у другој половини априла  планиран позив у оквиру Мере 3 за изградњу и опремање прерађивачких капацитета, вредан 54,5 милиона евра, док ће  у првој половини јула бити објављен позив за Меру 7 за који је опредељено 44 милиона евра.

Друга половина године ће бити резервисана за позиве у оквиру Мере 1. Тако ће набавка трактора бити предмет јавног позива који ће бити објављен у септембру текуће године, док ће позив за набавку пољопривредних машина и механизације биће објављен половином новембра 2024. године.

Драгица Илић, помоћница покрајинског секретара за пољопривреду, навела је да овогодишњи буџет Покрајинског секретаријата за пољопривреду износи 9,5 милијарди динара, што су, како је истакла, очекивани оквири који су се добро показали и у претходном периоду.

Секретар Удружења услуга Привредне коморе Војводине Младен Петковић рекао је да пољопривредна производња бележи раст физичког обима производње од девет одсто у 2023. години.

– Што се спољнотрговинске размене аграра тиче пољопривреда Србије традиционално бележи суфицит и налази се на нивоу од 8,1 милијарду евра, од чега је извоз 4,7 милијарди – нагласио је Петковић.

 

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content