Документација

Нема докумената

Танасковић: Држава опредељена за развој и опстанак пољопривреде

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић отворила је пети Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства у Београду.

Том приликом Танасковић је истакла да субвенције у ратарству у Србији, у 2024. години покривају 46 одсто трошкова производње пшенице, док су некада покривале тек 16 одсто, и тај податак говори колико је држава опредељена за развој и опстанак пољопривреде.

Она је нагласила ће субвенције у наредне четири године, у свакој наредној  години бити минимално за 10 одсто веће. „Бројке најбоље говоре где смо. Посветили смо се сваком појединачном пољопривредном произвођачу, и то је можда недостајало у системском приступу у Србији. Ушли смо у анализу производње сваке културе и узгоја сваке животиње и израчунали колико треба да покријемо субвенцијама“, рекла је Танасковић.

Министарка је посебно нагласила уговор о слободној трговини са Кином, као и то да ће у наредне четири године, кроз ИПАРД програм за пољопривреду бити издвојено 600 милиона евра. „Опредељени смо ка ЕУ тржишу и ту највише извозимо, али не одустајемо од отварања нових. Трудићемо се да пратимо раст трошкова како не би долазили у дисбалансе, већ одржали ниво који ове године буде постављен као циљ. Данас је у еАграру 340.000 пољопривредника, желимо много више“, поручила је министарка.

Сајам воћарства, повртарства и виноградарства „Агро Белграде 2024“ трајаће до 27. јануара на Београдском сајму. Посетиоце ове године очекује 500 излагача из Србије и региона, и то произвођача свежег, смрзнутог и прерађеног воћа, поврћа и грожђа, као и произвођаче пољопривредних машина и опреме, расадника, семена, ђубрива и пестицида као и информације о најновијим технолошким иновацијама у прехрамбеној индустрији.

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content