Документација

Нема докумената

Размена искустава Мађарске и Србије у области руралног развоја

Министар пољопривреде и заштите животне средине Србије Бранислав Недимовић разговарао је у Будимпешти са министром пољопривреде Мађарске Шандором Фазекашом о могућностима привлачењa инвеститора у области прерађивачке индустрије, али и о преношењу искустава Мађарске у коришћењу средстава европских фондова за пољопривреду и рурални развој.

Делегација Србије, у којој је био и директор Управе за аграрна плаћања, Жарко Радат, разговарала је са представницима Агенције за плаћања Мађарске о стручној помоћи коју та агенција може да пружи, како би Србија у 2017. години могла да приступи средствима из ИПАРД фондова.

„Договорили смо стручну и техничку помоћ коју ће нам они пружити у процесу акредитације Управе за аграрна плаћања“, рекао је Недимовић и додао да су мађарским колегама презентовали и могућности инвестиционог улагања у области прерађивачке индустрије у Србији. Договоренo је и организовање заједничких састанака са потенцијалним инвеститорима.

Недимовић је са колегама из мађарског Министарства економије разговарао о могућности примене мађарског модела запошљавања сезонских радника у пољопривреди, који је најбољи у ЕУ.

„Разговори су били врло корисни и већ смо договорили теме о којима ће се разговарати на заједничкој седници Владе Србије и Мађарске 21. и 22. новембра у Нишу“, казао је Бранислав Недимовић.

Шандор Фазекаш је нагласио да је Србија један од главних партнера Мађарске у области пољопривреде са којим ће бити подељена сва искуства које је његова земља стекла у области руралног развоја. За Мађарску је веома битно да успостави добре економске везе са земљама у окружењу. Нарочито је заинтересована за економски напредак Војводине, у коју ће у наредном периоду бити уложена значајна средства кроз бесповратну помоћ и повољне кредите.

 

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content