EN
[wpml_language_selector_widget]

Документација

Нема докумената

Први Међународни сајам пољопривреде „Богатић 2022“

Први Међународни сајам пољопривреде „Богатић 2022“ одржан је у суботу 05. марта 2022. године у Спортској хали и дворишту испред Средње школе. Велики број произвођача и увозника пољопривредне механизације, семена, сточне хране, пластеника, опреме за фармере, заливних система и заштите од града представило је посетиоцима своју понуду. Излагачи су дошли из Републике Српске, Северне Македоније и Србије

Испред организатора, добродошлицу присутнима пожелео је председник Општине Богатић, Милан Дамњановић.

Испред организатора, добродошлицу присутнима пожелео је председник Општине Богатић, Милан Дамњановић.

„С обзиром да смо претежно пољопривредни крај, који је на далеко познат по богатој мачванској равници и поштеним и вредним мачванским сељацима, сматрали смо да је од немерљивог значаја за ово подручје организовање догађаја који ће дати јасан печат нашој свеопштој препознатљивости и који ће донети бенефите на многим пољима. Тако се и родила идеја, која данас у пракси изгледа баш оканко како смо је замишљали и прижељкивали. По свему до сада виђеном, заиста величанствено“, рекао је Дамњановић, који је потом са сарадницима, у пратњи начелника Мачванског округа, Владана Красавца, и државног секретара Станојевића обишао све штандове.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, Велимир Станојевић, званично је отворио догађај и том приликом исказао жељу да скуп буде само један од многих који ће учинити да Мачва и мачвански пољопривредници буду напреднији, бољи и богатији.

„Драго ми је да се ова манифестација одржава у једној релативно малој средини, али која је велики произвођач хране, у плодној мачванској долини. Министарство пољопривреде ће свакако и убудуће наставити да подржава не само ове манифестације него да подржава наше пољопривредне произвођаче, како оне који се баве сточарством, тако и биљном производњом, кроз разне видове субвенција и подстицаја. Добро је да је данас овде било говора не само о субвенцијама и подстицајима, него и о финансирању пољопривреде, о кредитним мерама подршке, о осигурању животиња и усева. Средства Министарства пољопривреде кроз националне мере, кроз ИПАРД и програм Светске банке су и даље доступни нашим пољопривредним произвођачима и сигуран сам да ће и ова манифестација и генерално политика државе допринети да агро сектор у нашој земљи и даље напредује“, изјавио је Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде.

Председник организационог одбора Међународног пољопривредног сајма „Богатић 2022“, Теодор Теодоровић, истакао је да Мачва  заслужује једну овакву манифестацију, која би требало да постане традиционална.

Комерцијална банка и НЛБ банка спонзорисале су Међународни пољопривредни сајам „Богатић 2022“ и овом приликом су представили своје услуге у области аграра.

„Оно што ми као банка нудимо нашим клијентима и оно за шта су у овом моменту највише заинтересовани јесу кредити са субвенционисаним каматним стопама за набавку минералног ђубрива са каматом од 0% и роком отплате до 36 месеци. Ако гледамо по редоследу шта је најинтересантније, на другом и трећем месту су набавка механизације са роком отплате до 36 месеци и куповина трактора са роком отплате до 60 месеци, такође са субвенционисаним каматним стопама. Оно што наши пољопривредници треба да знају јесте да ми дајемо кредите и за куповину земљишта, што је у овом крају врло интересантно и где им је потребна брза куповина земље, данас за сутра. Тако да те кредите могу користити са роком отплате до 15 година. Такође, врло занимљива је и понуда за пројекат Светске банке, или 50:40:10, у зависности како је препознаје ко од пољопривредника. Издали смо за преко 400 корисника писмо о намерама, сада нам се ти исти клијенти враћају са захтевима за кредит“, навела је Биљана Петровић, помоћник председника Извршног одбора Комерцијалне банке.

Поред тога, информације о најновијим правилницима, ИПАРД позивима, али и конкурсима Министарства пољопривреде поделио је директор Управе за аграрна плаћања, Марко Кесић.

„Данас је главна тема била финансирање пољопривредника и представили смо најпопуларније и највеће мере подстицаја које Министарство пољопривреде нуди сељаку. У наредних седам до десет дана пољопривредницима ће бити исплаћено 8.000 динара подстицаја по хектару, заправо ради се о  подстицајима 6.000 динара по хектару и 2.000 динара као помоћ за ситуацију коју данас имамо, са општим растом цена енергената, семена, ђубрива, горива. Представили смо неколико мера руралног развоја на пимер актуелну меру којом финансирамо произвођаче жестоких алкохолних пића. Најавили смо и  нови јавни позив за произвођаче вина са капацитетом производње до 20.000 литара на годишњем нивоу, а представили смо и програм Светске банке, резултате ИПАРД II, чији смо програмски циклус управо затворили, и најавили смо ИПАРД III, као нови програмски период од седам година, који ће половином  месеца бити званично потписан у Бриселу. Добра вест је да смо добили скоро педесет посто више средстава него што је то било у претходном ИПАРД програмсмом циклусу“, изјавио је Марко Кесић.

Међународном сајму пољопривреде „Богатић 2022“ присуствовали су и представници Задружног савеза Србије.

„Били смо у прилици да разменимо искуства, промовишемо задругарство, удруживање, задружну идеју, ту традицију задругарства и заједништва, мобе и слоге. Можемо да се похвалимо да је прошле недеље формирана хиљадита задруга, од којих је 80% земљорадничких, у неком петогодишњием просеку. Тако да смо већ премашили бројку од 3.000 активних задруга у нашој земљи. Земљорадничка задруга Азања најстарија је у Србији, са традицијом од 128 година непрекидног рада. Ми са локалном самоуправом општине Богатић имамо одличну сарадњу, поготово на удруживању и промовисању задруга“, истакао је  Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије.

Преузето са портала Мачва инфо

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content