Документација

Нема докумената

Програм Fruits & Berries повећао извоз за око милион евра и отворио 190 нових радних места

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, амбасадор Краљевине Данске Њ.Е. Михаел Борг-Хансен и директор Управе за аграрна плаћања Бојан Живадиновић посетили су  18. марта 2015. године Куршумлију и Блаце и обишли пољопривредна газдинства која су корисници Fruits & Berries програма, српско-данског пројекта подршке сектору јагодичастог воћа на југу Србије.

Министар Богосављевић Бошковић је заједнички пројекат две земље оценила као изузетно добар јер представља важан програм подршке малим пољопривредним газдинствима који је омогућио набавку техничке опреме, нових прерадних капацитета и система за наводњавање, што пољопривредницима омогућава специјалистичку производњу која доводи до боље конкуретности, како на тржишту у земљи, тако и на тржиштима ЕУ.

„Резултати овог програма су пораст извоза у износу од нешто више од милион евра и 190 нових радних места, од чега половину новозапослених чине жене“ рекла министар Богосављевић Бошковић, подсећајући и на друге мере субвенција у воћарству са посебним освртом на органску производњу за коју постоје изванредни услови на југу Србије.

Амбасадор Краљевине Данске Њ.Е. Михаел Борг-Хансен је нагласио, да ће овај пројекат, када се заврши 2016. године, представљати добар основ за даљу производњу воћа у овом делу Србије али и подстицај за нову сарадњу у другим областима пољопривреде.

Министар Богосављевић Бошковић, дански амбасадор Борг-Хансен и директор Управе за аграрна плаћања Бојан Живадиновић посетили су пољопривредно газдинство у селу Бела Земља, хладњачу „Макс д.о.о.“ у селу Међухана, хладњачу и сушару „Миди органик“ у селу Гргуре, хладњачу, сушару,производњу концентрата и воћних каша „Фригонаис“ и споменик данском лекару Др. Мелгарду у Куршумлији.

Пројекат подршке сектору јагодичастог воћа на југу Србије (F&B програм) је почео новембра 2010. године. F&B програм је развијен на основу билатералног споразума и посебног споразума о имплементацији. Програм финансирају Влада Краљевине Данскe и Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, у укупном износу од 9.25 милиона евра (донација Владе Краљевине Данске је 5.35 милиона евра, а Владе Републике Србије 3.9 милиона евра).

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content