EN
[wpml_language_selector_widget]

Документација

Нема докумената

Представници министарства пољопривреде и трговине на састанку са хладњачарима и произвођачима малина

Представници Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, дана 14. септембра 2011. године, обишли су хладњачу „Сирогојно компани“ и присуствовали састанку са кооперантима, произвођачима малина.

Том приликом помоћник министра Милош Миловановић је рекао: „Данас смо  присуствовали састанку између представника хладњаче „Сирогојно компани“ и њених коопераната произвођача малина где је уз дијалог и разумевање за једне и за друге пронађено решење да се на основу уговора који су већ закључени, аконтна цена, која је већ исплаћења произвођачима за малине које су испоручили овој компанији, повећа за 10 динара. Ово је доказ да адекватана комункикација даје решење које стоји на располагању свима.“

Миловановић, такође, подсећа да је јуче одржан састанак са представницима укупно осам удружења произвођача малина које су контактирали представници министарства и позвали на састанак у 17 часова у просторије Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде.

„Апсолутно су нетачне тврдње да су представници произвођача малина позвани код министра Петровића или код премијера Цветковића. Позвани су у Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, били су примљени на састанак где смо им још једном предочили решења која стоје на располагању и која очигледно дају резултат. И данас смо имали прилике да се уверимо у то и елаборирали смо о свим опцијама а неке од њих су укључене у захтев пољопривредника“, рекао је Миловановић.

Раде Љубојевић, власник хладњаче „Сирогојно компани“, након састанка је рекао: „Фирма „Сирогојно компани” је малину откупљену у 2011. години исплатила у току бербе као и по завршетку бербе, закључно са  крајем августа. Исплаћена је цена која је у складу са Правилником о откупу била истакнута на откупним местима. Имајући у виду да ће ускоро бити закључени уговори за продају малине „Сирогојно компани“ ће, након завршетка потписивања, направити обрачун просечне извозне цене и  обавестити своје кооперанте коју висину доплате им доноси расподела по принципу 51% за пољопривредне произвођаче и 49% за фабрику. Оваква расподела утврђена је уговором између фирме „Сирогојно компани” и коопераната и у потпуности је поштована и претходних година. Према свим показатељима, кооперантима фирме “Сирогојно  компани” би са премијама требало да се исплати још 10 динара  за малину рода 2011. године“.

„Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде је спремно, као што и чини практично два месеца, да омогући дијалог између ове две стране који ће уз разумна решења бити примењен и као коначни резултат имати цену за десет динара вишу од тржишне“, закључује Миловановић.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content