Документација

Нема докумената

Постигнут начелни договор у четири тачке са малинарима и хладњачарима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић постигао је данас начелни договор у четири тачке са представницима удружења малинара и хладњачара.

Пре свега, начелно је договорено да се остане при ономе што је усаглашено на састанку одржаном 31. маја 2024. године, а то је да почетна откупна цена малине износи 250 динара по килограму и да размер добити произвођача и хладњачара буде у односу 60 према 40 одсто од постигнуте извозне цене, у корист произвођача.

Учесници састанка сагласили су се и да се Влади Србије предложи формирање Међуресорне радне групе за јагодичасто и бобичасто воће, у чији би рад били укључени сви релевантни актери, што подразумева и представнике државе и произвођаче и откупљиваче малине.

Такође, начелно је договорено да се појача контрола извоза малине ради праћења коначне извозне цене, као и да се подрже напори Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства финансија и Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Републике Србије у вези са реконфигурацијом подстицаја из буџета Републике Србије, те да се у потпуности и озбиљно сагледа аграрни буџет државе.

Састанку су присуствовали представници удружења, и то: Милутин Живковић  испред Савеза „Српска малина“ Нова Варош, Добривоје Петровић из Удружења „Микер“ Ужице, Зоран Милићевић испред Удружења „Спас“ Краљево, затим Миле Радојичић, Милета Пилчевић и Лазар Тодоровић испред Удружења малинара „Виламет“ Ариље, Живан Марковић из предузећа „Жилекс – трговина“ Ваљево, Драган Томић испред Удружења малих и средњих хладњачара „Бреза“ Владичин Хан, Александар Цојић из предузећа „Цоја промет“ и Бобан Микић испред предузећа „Алексинац“.

У разговору је учествовао и председник Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Републике Србије Маријан Ристичевић, као и директор Управе за аграрна плаћања Слободан Николовски.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде чврсто је опредељено да, у сарадњи са произвођачима и откупљивачима малине, другим државним органима, као и научним институцијама у области воћарства, приступи изради дугорочне стратегије о малинарству, са циљем да пружи подршку како малинарима, тако и хладњачарима, да удруженим и заједничким напорима остваре успех на врло захтевном и изазовном европском и светском тржишту малине.

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content