Документација

Нема докумената

Подстицаји за развој пољопривреде Мачве

У сали Културно-образовног центра у Богатићу, у организацији Општег удружења предузетника Богатић, одржан је скуп на ком је Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања, пољопривредницима из Мачве приближила субвенције које могу остварити из буџета Републике Србије, али и међународних извора, попут ИПАРД програма и Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, који Министартво пољопривреде, шумарства и водопривреде реализује у сарадњи са Светском банком.

„У Мачви је највише заступљено сточарство, па пољопривреднике овог краја интересују пре свега подстицаји везани за овај вид пољопривредене производње. Прво што могу да остваре јесте подстицај за набавку грла у висини од 50 до 65 посто вредности инвестиције, у зависности да ли је газдинство у развијеном или неразвијеном подручју. Неопходно је, између осталог, доставити оверен и потписан купопродајни уговор закључен између купца и продавца и доказе о извршеном плаћању, које мора да се изврши преко рачуна. Када те животиње почну са репродукцијом, постоји могућност остваривања права на подстицаје за квалитетна приплодна грла, а сточарима су доступни и подстицаји за тов грла“, истакла је Биљана Петровић и додала да су пољопривредницима на располагању и мере за изградњу објеката и набавку пољопривредне механизације и до детаља упознала учеснике са условима и начином подношења захтева за ове врсте подстицаја. Нагласила је да се у већини „националних мера“ подстицаји остварују по принципу рефундације уложених средстава и да је изузетак само програм за младе који се остварује на основу „предрачуна“.

„Што се тиче ИПАРД-а, он је намењен нешто већим газдинствима и ове године није предвиђено расписивање јавног позива за набавку трактора, који нас свакако очекује наредне године у оквиру ИПАРД III програма. Подсетићу да трактор субвенционисан преко  ИПАРД програма  треба да испуни ЕУ стандарде емисије издувних гасова, док газдинство треба да прати националне законске регулативе у области пољопривреде“, рекла је Биљана и додала да су од ове године по први пут доступни нови подстицаји кроз Пројекат за конкурентну пољопривреду који се реализује на основу споразума о зајму између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој по коме ће корисници гранта имати учешће од само 10 одсто.

„Пољопривредници подносе пријаву на основу које  им се одобрава подстицај у висини од 50% од од вредности инвестиције, док остала средства обезбеђују путем кредита пословне банке (40% вредности инвестиције), а само 10 процената је сопственог учешћа. Завршен је први позив за воћаре, повртаре, виноградаре и одгајиваче цвећа, а ускоро очекујемо и нови позив који ће обухватити и сточаре“, рекла је Биљана Петровић.

Из Општег удружења предузетника Богатић нагласили су да пољопривредници овог краја имају потешкоће приликом подношења захтева за одобравање подстицаја који махом решавају одласком у Пољопривредну и стручну службу Шабац. С обзиром да један потпис или неуредна документација могу бити разлог за продужетак поступка исплате субвенција, услед неопходне допуне поднеска, или чак разлог за одбијање, права и комплетна информација је од суштинске важности. Нису били задовољни ни ценом свиња од 125 динара по килограму, али је како кажу, овај проблем решен уз подршку Министарства пољопривреде које им је изашло у сусрет.

Биљана Петровић је додала да је Управа за аграрна плаћања већ кренула у обраду захтева из 2021. године, док ће по приспећу допуне поднеска бити приведени крају и захтеви из протекле године. Још једном је апеловала на пољопривреднике да захтеве подносе на почетку рока и да припреме што квалитетнију и потпунију документацију.

„Пољопривредници су могли да се увере да нема приоритета, све се ради по реду,  и да свако ко има проблема  може да се обрати Управи“, рекла је срдачно дочекана Биљана Петровић, која је имала прилику и да проба ванилице које је направила вредна домаћица  Јулијана Миљевић, из Салаша Црнобарског.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content