Документација

Нема докумената

Почиње међународни пољопривредни сајам у Новом Саду

Међународни пољопривредни сајам, одржаће се по 84. пут на Новосадском сајму од 13. до 19. маја. Манифестација из године у годину потврђује репутацију једног од најважнијих агробизнис догађаја у региону, с највећом и најдужом сајамском традицијом. Број од више од 1.500 излагача и посетилаца, промоција производа и услуга из 60 земаља света, као и остварени пословни резултати, доприносе да се новосадски Сајам налази међу десет најзначајнијих сајмова пољопривреде у Европи.

Државни секретар у министарству пољопривреде Жељко Радошевић је на конференцији за новинаре, на којој је најављена та сајамска манифестација, рекао да ресорно министарство и Новосадски сајам дуги низ година граде партнетске односе и да заједнички дају велик допринос развоју пољопривреде.

„Под покровитељством министартва биће одржана изложба стоке, али и органске хране у оквиру које ће се представити 19 произвођача, као и изложба производа жаштићених ознаком географског порекла, која ће посетиоцима представити 10 врхунских производа“, казао је Радошевић.

Директор Новосадског сајма Слободан Цветковић рекао да је Пољопривредни сајам у излагачком делу за десет одсто већи од прошлогодишњег, који је за исто толико био већи од предходног, што говори да је тренд раста броја излагача и раста повећања закупљеног излагачког простора настављен.

„Са једне стране ЕУ још увек има санкције за Руску Федерацију, а са друге, источне земље Кина, Индија, па и Белорусија траже пут ка Европском тржишту, стога је Новосадски сајам практично постао нека врста моста између истока и запада“, рекао Цветковић.

Земља партнер овогодишњег Пољопривредног сајма је Босна и Херцеговина, а Цветковић је подсетио да робна размена између Србије и БиХ прелази милијарду и по евра, напоменувши да је Сајам шанса да се компаније из обе земље додатно повежу и умреже.

По Цветковићевим речима на овогодишњем пољопривредноим сајму биће организовано десет колективних изложби, а по први пут обједињено ће се представити Италија, Француска и Албанија.

„Ижложба пољопривредне механизације представиће најсавременије комбајне, тракторе… Промет механизације у Србији у 2016. години био је 60 милиона евра, а од тога је на прошлогодишњем Пољопривредном сајму остварен промет од 20 милона евра“, истакао је Цветковић најавивши да ће  и ове године пољопривредници имати бројне погодности када је реч о куповини механизације.

Цветковић је истакао да ће на изложби стоке бити 300 грла више него прошле године када их је било 1.200, те да ће на Националној изложби стоке бити покренут нови пријекат- Аукцијска продаја најбољих грла домаћег геофонда.

Амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Србији Лазар Миркић је рекао да БиХ тиме што је земља партнер Пољопривредног сајма жели да покаже колико су привреде БиХ и Србије ослоњене једна на другу и колико је важна та сарадња.

„На Сајму ће се представити 28 компанија из БиХ које се баве пољопривредном производњом, опремом и прерадом хране“, казао је Миркић и додао да ће на Сајму бити уприличена и дегустација производа из БиХ, како би се посетиоци уверили у квалитет њихових производа.

Миркић се осврнуо на Сајам у Мостару који је одржан у априлу, на ком су, како је оценио, направљени велики договори између две земље, који указују да се иде у добром правцу када је реч о привредној.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић рекао је да се Покрајинска влада ове године определила за јединствен наступ свих релевантних представника покрајиснке администрације на једном штанду, како би заједнички посетиоцима понудили и представили аграрну политику Покрајинске владе.

„Поред секретаријата на чијем сам челу, на штанду ће се представити и покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Фонд за развој пољопривреде и Гранцијски фонд Војводине, а све у циљу да заједнички понудимо најбоље моделе финансирања пољопривреде у Војводини“, рекао је Радојевић.

Он је истакао да је Покрајинска влада ове године по први пут реализовала програм подршке младима у сеоским подручјима кроз старт-уп пројекте у оквиру којих је могуће добити бесповратна средства у висини до 10.000 евра уз могућност авансне исплате у висини од 75 процената.

По традицији сви посетиоци Пољопривредног сајма у Новом Саду са купљеном улазницом стичу право учешћа у Поклон-игри у којој је главна премија трактор чија је вредност 20.500 евра, а дародавац је компанија Агропанонка.

Учесници Сајма биће и ресорна министарства из земље и иностранства, привредне коморе, државне институције, покрајински секретаријати, пословне банке и бројна удружења и асоцијације које делују у области агробизниса.

Као и сваке године свој штанд ће имати и Министарство пољопривреде и заштите животне средине. Четвртак је ЕУ дан у оквиру кога ће бити представљене представљени текући ИПА пројекати. Посетите нас.

fotka_konferencija_11_maj

 

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content