Документација

Нема докумената

Почеле пријаве за премију за млеко, до краја недеље и пријаве за субвенције по хектару

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је да је данас расписан јавни позив за премију за млеко за први квартал преко еАграра, и најавила да ће у петак бити расписан и јавни позив за давања по хектару.

„Са данашњим даном креће субвенција за млеко за први квартал и трајаће до 18. априла. Мислим да је то јако битна ствар, то је прва субвенција коју пуштамо кроз еАграр. Надам се да ће бити успешно завршена“, изјавила је министарка Танасковић, која је део делегације са председником Србије на сајму вина у Верони.

Танасковић је објаснила да се пријаве за премију за млеко, као и до сада, подносе преко млекара, а постоји и могућност непосредног пријављивања примарних произвођача.

Министарка Танасковић је пожелела срећу администрацији и пољопривредницима, и навела да се са јучерашњим даном на еАграр, односно у електронски регистар пољопривредних газдинстава (еРПГ) пријавило више од 220.000 пољопривредника, и истакла да су то углавном сточари који се баве млечним говедарством.

Танасковић је најавила и да ће у четвртак на седници Владе Републике Србије бити усвојена нова уредба, која ће омогућити да се за давања по хектару пријаве сви пољопривредници који су регистровали газдинство до 31. марта ове године.

Претходно је било прописано да за ову врсту субвенција у 2023. години могу конкурисати пољопривредна газдинства која су била регистрована до септембра 2022. године.

„До сада су пољопривредници добијали по хектару са уписом на септембар претходне године, ми смо то сада померили како би могао већи опсег пољопривредника да добије субвенцију“, нагласила је Танасковић.

Сва пољопривредна газдинства која су пријављена са 31. мартом, ће моћи да се пријаве за субвенцију по хектару, која износи укупно 9.000 динара – 6.000  динара плус 3.000 динара регрес за гориво, прецизирала је Танасковић.

Танасковић је навела да ће јавни позив за ту субвенцију кренути у петак и трајаће 40 дана, како би пољопривредници могли да се пријаве.

„Ово је да би био обухваћен већи опсег пољопривредника и да се не би затворила база са септембром прошле године, већ да би у духу еАграра, то било са 31.мартом ове године. То је јако битна ствар“, казала је Танасковић.

Како је истакла, Министарство на чијем је челу, уз помоћ председника Републике Србије Александра Вучића и целе Владе, успело је да добије нови опсег којим ће се покрити што већи број пољопривредника.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content