Документација

Нема докумената

Отворен сремски пољопривредни сајам АгроСирм 2021

На Хиподрому у Сремској Митровици, на око 10.000 квадратних метара изложбеног простора, одржава се четврти по реду АгроСирм – сремски пољопривредни сајам на коме се представљају водећи светски и домаћи агро брендови. Посетиоци могу да се упознају са последњим речима технике из области пољопривреде а за љубитеље добре сремске хране ту је и посебан сајамски део, где се пољопривредни производи могу и окусити.

АгроСирм је осмишљен као место окупљања привредних субјеката из области пољопривреде, финансијског сектора, механизације, прехрамбене индустрије, сточне хране, туризма и руралног развоја. Организатори Сајма су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Привредна комора Србије, Град Сремска Митровица и Казнено-поправни завод, који има развијену и нашироко познату производњу механизације у оквиру своје Пословне јединице “Дубрава”.

Дводневни пољопривредни сајам свечано је отворио министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

„Ево јединствене прилике да на првом сајму пољопривреде који се у Србији организује након дужег времена, пољопривредни произвођачи могу да се друже, да виде на отвореном сву механизацију, све оно што су задњих годину и по дана пропустили услед свих мука које су нас задесиле услед пандемије изазване корона вирусом”, рекао је министар пољопривреде, не кријући задовољство што је Сремска Митровица окупила пољопривредне произвођаче и излагаче из целе Србије и презентовала то на корист свих који ће ове најмодерније машине моћи да користе.

„Дронови који су последња реч технике, соларни панели који узимају све више учешћа у пољопривредној производњи, кроз спој савремене и информационе технологије са пољопривредом, представљају ново лице Србије у пољопривреди и ново лице за нашу Сремску Митровицу”, рекао је министар Недимовић, који је потом обишао штандове на Сајму. Осврнуо се не неке од  потенцијала у аграру, када је у питању извоз:

„Производи које ми можемо да испоручимо без царине су овчије, козје млеко и воћне ракије. То нам пружа нове прилике. Немојте заборавити да наш извоз према Русији је до сада био око 365 милиона долара, увоз је био 114, остварили смо, дакле, профит“, рекао је министар Недимовић.

Од ове године уведене су новине у организацији Сајма, те су у програм уврштени конференцијски садржаји, едукативне сесије, округли столови и предавања. Циљ је унапређење пословања у аграру и што већи број регистрација газдинстава.

 

 

 

 

У конференцијској сали Хотела Срем, након званичног отварања Сајма АгроСирм и обиласка штандова, уследиће два панела и то „Финансирање пољопривреде“, на које су учествовали Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, Радивој Надлачки, координатор Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, Саша Гујаница, извршни директор НЛБ банке и Младен Зековић, директор Дунав осигурања филијала Сремска Митровица.

Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања, представила је подстицаје које пољопривредни произвођачи могу да остваре у наредном периоду, са посебним освртом на веома повољну кредитну подршку, која је постала основ за мере руралног развоја које омогућавају пољопривреницима да инвестирају у унапређење механизације, изградњу објеката и набавку засада и животиња.

„Протекле године банке су кроз меру кредитне подршке, која подразумева субвенционисања дела каматне стопе, пласирале 17 милијарди динара кредита, махом за ликвидност. На тај начин је пољопривредним произвођачима је пружена подршка у превазилажењу неповољног утицаја пандемије на њихову производњу“, додала је Петровићева и апеловала на пољопривредне произвођаче да осигурају своје засаде и животиње, и уз помоћ мере коју спроводи Управа за аграрна плаћања остваре повраћај од 40 до чак 70% плаћење премије осигурања.

Биљана Петровић је нагласила да Министарство пољопривреде прати ситуацију на терену и новим подстицајим и програмима реагује на потребе пољопривредника, али и на неправилности и злоупотребе у области субвенција које ометају процес исплате подстицаја и штете буџету Републике Србије.

Радивој Надлачки, координатор Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, нагласио је да се у аредном периоду очекује објављивање прелиминарне ранг листе пријава пристиглих на Први Јавни позив за подношење пријава за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду у 2021. години, који је обухватио инвестиције у набавку опреме и механизације у секторима воћа, поврћа, грожђа и цвећа. Нјавио је да ће до краја јула бити расписан и јавни позив који ће обухватити набавку опреме и механизације, али и изградњу објеката за потребе сточарске производње у секторима млека и меса, као и пчеларства и аквакултуре. Према плану, захтеви би се подносили од 1. септембра. Надлачки је нагласио да ће до краја године бити расписан и јани позив намењен сектору осталих усева.

Младен Зековић, директор Дунав осигурања филијала Сремска Митровица нагласио је да је на нивоу сремског округа од 230.000 хектара осигурано тек 12 процената, док је у протекле три године на име штете исплаћено 330 милиона динара. По његовом мишљењу улагање у осигурање је сигуран пут ка одрживој пољопривредној производњи.

Саша Гујаница, извршни директор НЛБ банке нагласио је да су НЛБ и Комерцијална банка лидери а тржишту пољопривредних кредита са чак 40 процената удела и да субвенционисани кредити инистарства пољопривреде представљају линију за коју се пољопривредни произвођачи најчешће одлучују.

Након овог панела одржана  је и презентација превентивних мера за изградњу отпорности привредних субјеката за суочавање са природним и технолошким непогодама.

 

Поред учешћа у конференцијском делу сајамске манифестације, на штанду Управе за аграрна плаћања пропривредници су од представника Управе који пружају корисничку подршку могли да сазнају  све информације и  добију најквалитетније  смернице за остваривање права на подстицај.

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content