Документација

Нема докумената

Отворен први Пољопривредни клуб у Србији

У просторијама Управе за аграрна плаћања у Београду отворен је први Пољопривредни клуб у Србији који ће бити место организованог окупљања, размене искустава и успостављања сарадње пољопривредних произвођача, удружења, прерађивача, инвеститора и осталих чинилаца у пољопривредном ланцу.

Отварању Пољопривредног клуба присуствовали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин и менаџер Фонда за развој Регионалне Канцеларије УНДП за Европу и Заједницу независних држава у оквиру Програма за развој Уједињених нација, Александер Аверченков.

Централна канцеларија Пољопривредног клуба реализована је у оквиру Сектора за рурални развој Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз финансијску помоћ и стручну подршку Владе Руске Федерације и Фонда за развој Уједињених нација.

Министар Недимовић изјавио је да је Пољопривредни клуб нова, модерна формула кооперације и платформа која ће подржати суштину пољопривреде – стварање додате вредности.

Недимовић је истакао да ће овај, као и други пољопривредни клубови, чије се отварање планира широм Србије, бити место на коме ће се окупљати произођачи, удружења и експерти из области пољопривреде, како би размењивали искуства и савремена знања.

„Наш посао је да сагледамо ширу слику тржишта и интегришемо области у својој надлежности, да затворимо круг од примарне производње до прерађивачке индустрије и пласмана и промоције, да будемо сервис и помоћ и пољопривредницима и прерађивачима, да препознајемо и стварамо прилике у пољопривреди за све нас“, навео је Недимовић.

Министар Недимовић је том приликом нагласио да је Србија у протеклих десет година извезла 15 пута више воћа на територију Руске Федерације у односу на 2006. годину.

„Отварањем овог Клуба, пројектом Руске Федерације и УНДП-а, створићемо услове за истраживање тржишта и видети шта је то што може да се пласира у Русију“, казао је Недимовић.

Амбасадор Чепурин указао је да је у последњих пет година увоз пољопривредних производа у Русију двоструко смањен, али је увоз из Србије у Русију у истом периоду повећан скоро два пута.

„Битно је да се пронађу такве области у пољопривреди у Србији које ће омогућити извоз у Русију. Пре пет година, извоз у Русију из Србије је износио 156 милиона долара, а протекле године тај износ је стигао до 289 милиона долара“, казао је Чепурин.

Чепурин је навео да је руска страна заинтересована за увоз органских производа из Србије, као и јабука, малина и вина. Такође, постоји интерес за сарадњу у области семенарства, као и заједничку производњу пољопривредне механизације.

Александер Аверченков из Програма за развој УНДП-а казао је да је отварање овог клуба само почетак трогодишњег пројекта који ће трајати до 2019. године, а средства намењена за реализацију будућих пројеката за развој села и сузбијање климатских промена, износиће 1,5 милиона долара.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content