Документација

Нема докумената

Отворен Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду

Председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан отворили су 89. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, чији је овогодишњи партнер Мађарска, а који ће трајати до 27. маја. Отварању сајма присуствовали су и министар пољопривреде Бранисалав Недимовић, министар финасија Синиша Мали, покрајински премијер Игор Мировић и други бројни званичници.

Вучић је на свечаном отварању рекао да Мађарска и Србија имају партнерски однос видљив и у резултатима и делима и додао да је договорено да ће, ако Мађарској недостаје било шта, Србија бити ту, а ако Србији нешто недостаје, први позив који ћемо упутити биће Будимпешта. Председник Србије се захвалио премијеру Мађарске Виктору Орбану, како је рекао, искреном пријатељу Србије, додајући да резултати увек боље говоре од речи, биле оне мале или велике, а резултати сарадње две земље су велики. „У сфери пољопривреде можемо даље да унапређујемо нашу сарадњу“, казао је Вучић.

Вучић се захвалио српским пољопривредницима који ће, каже, да одрже и Србију, већ и добар део региона у животу да људи имају довољно хране.

Вучић је констатовао да ће посетиоци до 27. маја на сајму моћи да уживају у највишим пољопривредним достигнућима, наводећи да су организоване и изложбе о генетским потенцијалама, производима са географским пореклом.

Председник Србије је обилазећи излагаче на 89. Међународном пољопривредном сајму, изјавио да је Србија први пут добила дозволу за извоз јабука у Египат и Индонезију што је одлична ствар.

Мађарски премијер Виктор Орбан је поручио да су Србија и Мађарска јаке пољопривредне земље и имају резерве хране за себе, и за Европу, а две земље могу да рачунају једна на другу, тако да су обе безбедне било да се ради о гасу или прехрамбеним производима. Додао је да економски сарадња Србије и Мађарске није никад била јака као данас, и позвао српске привреднике да инвестирају у Мађарској.

Дан земље партнера овогодишњег сајма – Мађарске биће 23. маја. Мађарска ће се представити на три локације и то у Хали 1 на националном штанду, потом у појединачним наступима још готово 50 компанија, као и у Аули Новосадског сајма и у Новосадском позоришту, где ће представити своје културно наслеђе.

Посетиоци сајма моћи ће и да виде Изложбу пољопривредне механизациаје најновије генерације на којој ће поред фирми из Србије, учествовати и компаније из Италије, Турске, Аустрије, Словеније, Шпаније, Румуније, Бугарске и Чешке. На овогодишњој манифестацији представиће се око 1.100 излагача из 21 земље.

У организацији Министарства пољопривреде, традиционално у Хали 1А, одржаће се изложба органских производа, производа са ознаком географског порекла и ознаком „Српски квалитет“, а биће присутни и произвођачи занатског пива.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content