EN
[wpml_language_selector_widget]

Документација

Нема докумената

Отворен четврти Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства – Agro Belgrade 2023

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић отворила је данас четврти Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства „Agro Belgrade“, у оквиру кога се на изложбеном простору од око 30.000 квадрата представља више од 500 излагача из земље и света.

Министарка Танасковић истакла је да „Agro Belgrade“ из године у годину постаје све посећенији и препознатљивији и ван граница Србије и додала да је тај сајам одлична прилика да се наша земља представи у најбољем светлу.

„Ова манифестација је такође и прилика да многи произвођачи изађу из локалних оквира, пронађу своје место на тржишту и да у неком наредном периоду добију прилику да се појаве и на иностраном тржишту“, рекла је Танасковић и додала да је њено министарство увек ту за произвођаче да их подржи својим буџетом, али и на све друге начине, како би своје производе пласирали на европско и светско тржиште.

На отварању сајма говорили су и амбасадори САД и Холандије у Србији Кристофер Хил и Joost Reintjes, као и министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Црне Горе, Саво Минић и Владимир Јоковић. Присутнима се обратио и градоначелник Београда Александар Шапић.

„Agro Belgrade“ се одржава од 26. до 28. јануара на Београдском сајму. Међу главним излагачима биће произвођачи свежег, смрзнутог и прерађеног воћа, поврћа и грожђа, потом пољопривредна механизација популарних брендова, системи за наводњавање, системи противградне заштите, расадници, семенске и хемијске куће, као и компаније из других сегмената неопходних за успешно бављење овим гранама пољопривреде.

На Сајму се, као и сваке године, представило и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања. Поред већ познатих програма подстицаја у пољопривреди, посетиоци су на штанду Министарства могли да добију и доданте информације о ИПАРД III програму и о најактуелнијој теми у протеклом периоду – новом информационом систему еАграр који ће са радом почети на пролеће ове године. ЕАграр се уводи у циљу модернизације и убрзања процеса уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ), као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди. Предности овог система, поред уштеде времена, могућности онлајн регистрације и подношења захтева за подстицаје су и ти што ће сви корисници платформе имати детаљан увид у све подстицаје за које су се пријавили уз могућност континуираног праћења статитиске подстицаја.

Поред излагачког дела, планирано је више конференција у чијем фокусу ће бити актуелне теме из области воћарства, повртарства и виноградарства, о којима ће говорити еминентни стручњаци и представници институција, организација и компанија. Посебна пажња биће посвећена тржишту воћа и поврћа, а у оквиру овог панела говориће представници великих европских и домаћих ланаца, купаца и дистрибутера. Једна од главних тема биће климатске промене и њихов утицај на промене у производњи воћа и поврћа.

Сајам је подржан од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Пројекта „Велика мала привреда“ који финансира USAID, Града Београда и NALED-а, док је земља партнер Краљевина Холандија.

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content