EN
[wpml_language_selector_widget]

Документација

Нема докумената

Отворен 88. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду

Врата Новосадског сајма отворена су од 9 часова за све посетиоце Пољопривредног сајма, који се ове године одржава по 88. пут. Отварању сајма присуствовали су високи челници града и државе, уз званице амбасада и излагача из Русије, Белорусије, Уједињених Арапских Емирата, Бугарске.

 „Честитам Новосадском сајму што је после непуне две године успео да организује један од најугледнијих сајмова у Европи, а ова приредба је доказ да живот мора да се настави даље и да морамо научити да живимо с вирусом ковид-19 и да уложимо додатне напоре да вакцинација буде успешнија како би се створили услови за даљи успешан развој економије и пољопривреде и свих других сектора, рекла је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић приликом отварања 88. међународног пољопривредног сајма, 53. међународног сајма лова и риболова и Сајма екологије.

„Сигурна сам да ће ових недељу дана Србија бити центар региона кад је реч о пољопривредној и прехрамбеној индустрији која је од изузетног значаја за раст БДП Србије, с обзиром на то да је на овој престижној манифестацији присутно више од 800 излагача из Србије и 17 земаља света“, рекла је Матић и нагласила  да је Новосадски сајам успешно организованим  септембарским сајмовима потврдио вишедеценијски висок рејтинг, као и то да је изградио сајамску манифестацију којом се Србија поноси јер је препознатљива у регионалним, европским и светским оквирима.

„Највеће задовољство је то што се велики број компанија управо на овом Сајму упознао с тржиштем Србије, што су многи уговори о сарадњи потписани баш на овом простору и надам се да ће тако бити и сада, да ће се многе компаније, који сад први пут излажу на Новосадском сајму и у нашој земљи, вратити и трајно задржати на нашем тржишту“, истакла је Татјана Матић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић оценио је да је, у околностима пандемије корона вируса, с којим цео свет живи дуже од годину дана, отварање Сајма велики дан.

„То се не односи само на организаторе већ и на све оне које Сајам окупља и који му се деценијама радују: пољопривреднике, власнике пољопривредних газдинстава, привреднике, компаније… све чије су делатности везане за пољопривреду, као и за излагаче из иностранства“, рекао је Мировић и изразио уверење да ће овај Сајам, због изазова пандемије бити симбол повратка у уобичајене токове живота и рада.

„Располажемо са не малим привредним ресурсима и произвођачким капацитетима, имамо и вековну традицију у пољопривреди која је једна од најважнијих грана привреде у Војводини и Србији, што, наравно, одређује однос Покрајинске владе према аграру.  Од 2016. године значајно је повећан аграрни буџет, а више је и области пољопривреде који се субвенционишу, попут система за наводњавање, проширење сточарских фарми, погона за прераду воћа и поврћа, подизање противградних мрежа и пластеника за органску производњу. Посебно је важна подршка младима да остану у руралним срединама, а за ту демографску обнову смо само ове године уложили 200 милиона динара, закључио је Мировић и најавио да ће у наредне две године у Војводини бити изграђен потпуно аутоматизовани систем за одбрану од грȁда. Поред радарског центра на Фрушка гора који је у функцији, у изградњу радарских центара Самош и Бајша биће уложено 1,4 милијарде динара.

„То потврђује наш понос према пољопривреди чија својеврсна круна и Међународни пољопривредни сајам, који на заједничку радост отварамо по 88. пут, уз 53. међународни сајам  лова и риболова и Сајам екологије“, рекао је Мировић.

Чешка је земља партнер Пољопривредног сајма, а амбасадор Чешке Републике у нашој земљи Томаш Кухта истакао је да је организовање ове манифестације на традионалан начин, уз присуство излагача и посетилаца, изузетан корак.

„Чешка Република препознаје Западни Балкан, посебно Србију, као значајну земљу у области пољопривреде и прехрамбене индустрије. Од 2017. године на овој приредби имамо национални штанд јер, баш као и друге земље, препознајемо Сајам у Новом Саду као идеално место за развијање постојеће и остварења нове сарадње, рекао је Кухта.

„Пољопривредна производња је један од значајних чинилаца у БДП-у  Републике Српске, а Србија је наш највећи спољнотрговински партнер и највећи инвеститор. Очекујем да ће привредници из Српске искористити Сајам за нова искуства и нове послове, али и да се упознају са знањима и искуствима много моћнијих и већих економија,  рекао је председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

„Овакви скупови имају велики утицај на развој економије не само Новог Сада већ и много шире. Град Нови Сад снажно подржава организацију Међународног пољопривредног сајма и из године у годину повећава средства у буџету за  подршку пољопривредницима, а посебно младима“,  рекао је заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић.

„Отварајући највећи и најлепше приредбе на Новосадском сајму, не само да мислимо на здравље људи и средине у којој живимо већ и привреде којој на овај начин удахњујемо нови живот . У овим специфичним околностима, захваљујући узајамном поверењу и подршци, окупили смо излагаче из 17 земаља света, успели смо да све познате сегменте ових сајмова организујемо на традиционалан начин у реалном простору сајмишта. Захваљујем се свима који су нам пружили подршку да приредба буде баш оваква каква је и желим успешно пословање свим учесницма“, рекао је генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content