Документација

Нема докумената

Отворен 16. Сајам шљива у Осечини

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, отворио је 16. „Сајам шљива“ у Осечини, који је окупио око 200 излагача из Подгорине и свих крајева Србије, који су представили бројне производе од овог воћа. Посетиоци сајма имају прилику да чују најновије информације из области воћарства, размене знања и искуства, као и да се упознају са бројном понудом излагача, произвоћача воћа, ракије као и прозвода од шљиве – џемова, пекмеза, сувих шљива и другог.

Подгорина је крај пре свега препознатљив по шљиви и њеним производима. Ова година била је благо речено занимљива сматра ресорни министар Бранислав Недимовић који је по трећи пут на манефистицаји у част шљиве. „Ове године сте радили вредно, добро зарадили и у здрављу потрошили“ поручио је министар пољопривреде уз препоруку “вишак новца улажите у заштиту засада, осигурање и наводњавање да би имали још више оваквих и бољих година“.

Према подацима Управе за аграрна плаћања у ову општину из државне касе исплаћено је скоро 193.000.000 динара за 3.724 газдинства, а њих 69 очекује исплата када уреде документацију у складу са Законом и важећим прописима. Вредни домаћини Осечине али и привредници добили су и значајна средства из ИПАРД-а јер је по овом основу исплаћено више од 31.000.000 динара.

Републички Завод за статистику бележи раст површина под шљивицима у последњих пет година тако да је у Србији у 2020. години имало 73.010 хектара засада шљиве, а просечан принос је 8 тона по хектару. Када је реч о извозу забележено је да смо извезли у вредности већој од 21.000.000 евра што је зарада за 32000 тона извезене робе. На страни увоза је свега 800.000 евра. То је велики суфицит који ће у наредним годинама бележити раст упоредо са растом површина и променом сортимента у новим засадима. Извоз шљиве највише иде у ЕУ, односно Немачку, где оде око 30% извезених количина. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наставиће подршку сектору воћарства кроз повраћај средстава до 50% за подизање засада, изградњу и опремање објеката али и подршку за прераду било кроз бесповратна средства или кредите.

Такође, традиционално, председник општине уручио је награде највећим извозницима суве шљиве. По подацима Привредне коморе Србије за 2020. године највећи извозник из Србије је „Агранела“ доо Ваљево, док је највећи извозник из Осечине фирма „Јовановић воће“ доо из Осечине.

Свечаном отварању, поред министра Недимовића, присуствовала је и Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања, председник општине Осечине Никола Томић, директор Србијавода, Горан Пузовић итд.

 

            

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content