Документација

Нема докумената

Нови подстицаји за пољопривреднике Мачве

Пољопривредници и предузетници из Мачве јуче су били у прилици да се упознају са подстицајним мерама и субвенцијама Управе за аграрна плаћања и Министарства пољопривреде, као и са понудом за субвебционисане кредите НЛБ-Комерцијалне банке на трибини уприличеној у згради СО Богатић.

„Моја мисија је да у наредном периоду приближим Управу за аграрна плаћања вама корисницима, јер смо ми ту због вас, а не ви због нас“, нагласио је Марко Кесић, директор Управе за аграрна плаћања и подесетио пољопривреднике да су почетком недеље расписана два Јавна позива, за подношење захтева за остваривање права на подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинстава за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне производње биљних култура, али и за улагања у сточарску поизводњу. Пољопривредници ће своје захтеве моћи да поднесу од 4. јануара до 28. фебруара.

„У наредној години очекујем да подстицаји буду више усмерени на инвестиционе пројекте. Усвојена је кровна уредба о расподели подстицаја, и већ 4. јанура наредне године можете очекивати решења за захтеве за подстицаје које сте поднели у овој години“, рекао је Кесић и додао да пољопривредни произвођачи треба да обрате пажњу на субвенционисане кредите Министарства пољопривреде.

„Ово су најбољи кредити на тржишту са каматном стопом од 1 и 3 одсто. У 2022. години очекујемо да ће  каматна стопа за кредите за набавку ђубрива бити 0 одсто, што то значи да ће пољопривредници враћати онолико новца колико су подигли“, рекао је Марко Кесић и најавио да ће почетком фебруара бити расписан и ИПАРД позив за Меру 1, за набавку трактора у висини од 11 милиона евра. Пољоприврднике очекује и други Јавни позив за сточаре у оквуру Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, који Министарство спроводи у сарадњи са Светском банком, познат под називом 50:40:10.

Биљана Петровић, помоћник председника извршног одбора Комерцијалне банке, представила је услуге које ће НЛБ-Комерцијална банка пужати малим бизнис клијентима у наредном периоду.

„Оно што је за овај крај јако занимљиво су агро кредити, јер овде највише има сточара, а у наредној години смо за њих припремили посебне услове када је у питању набавка механизације, тако да под изузетно добрим условима могу подносити захтеве. Оно што бих нагласила јесте да нудимо и кредите за набавку механизације, али не само нове него и половне. Оно што имамо још у понуди су и кредити за куповину пољопривредног земљишта за роком отплате до 15 година, са  повољном каматном стопом. Нудимо и кредите за изградњу објеката“, истакла је Петровић.

“Што се мене тиче, ја сам презадовољан. Мада и документацију подносим већ почетком године, тако да немам проблема. Нама пољопривредницима много значе субвенције, јер да није њих слободно можемо да ставимо катанац и да распродамо свој сточни фонд. Ту су и субвенционисани кредити Министарства пољопривреде, са повољном каматном стопом, које узимам сваке године. Да је лако није, али важно је да нисмо на нули“, сумирао је своја искуства са Управом за аграрна плаћања пољопривредник Владан Миљевић.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content