EN
[wpml_language_selector_widget]

Документација

Нема докумената

Не убирати усеве пољопривредних култура са поплављених подручја и не користити их за исхрану

Министарство пољопривреде и заштите животне средине је преко Управе за заштиту биља и фитосанитарне инспекције успоставило ланац обавештавања са локалним кризним штабовима у поплављеним подручјима и дало налог за обављање контрола и спровођење потребних фито – санитарних мера из надлежности фитосанитарне инспекције.
На основу прикупљених информација о насталим штетама на објектима који могу бити од посебног значаја за живот и здравље људи и сагледавања последица које могу настати после повлачења воде, а у циљу спречавања појаве цревних заразних болести, фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде и заштите животне средине, упозорава пољопривредне произвођаче који се враћају на своја имања са којих се вода повлачи, да не убирају усеве пољопривредних култура и не користе их за исхрану.
Према препоруци Института за јавно здравље све пољопривредне културе које су биле у контакту са водом из поплавног таласа – засади различитих врста поврћа, воће и друге пољопривредне културе, као и пољопривредне производе ускладиштене у амбарима, не треба користити за исхрану, с обзиром да поред могућности контаминације бактериолошким изворима загађења постоји и могућност хемијског загађења.
Све намирнице које су дошле у контакт са водом из поплавног таласа – поплављени фрижидери, замрзивачи, оставе, не треба користити за исхрану. Институт за јавно здравље препоручује да се за исхрану не користе лако кварљиве хранљиве намирнице попут меса, млека и јаја, свежег воћа и поврћа већ конзервиране намирнице, суво воће и кондиторски производи.
Препорука Института је да се све животне намирнице које би могле да дођу у контакт са влагом држе у стакленим и металним добро затвореним посудама. Неопходна је стриктна хигијена руку, посебно при припреми и конзумирању хране док се у случају појаве симптома као што су мучнина, повраћање, дијареја и повишена температура обавезно јаве лекару.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content