Документација

Нема докумената

Наставак разговора са пољопривредним произвођачима

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић састала се данас у Влади Србије са представницима пољопривредних удружења како би заједнички разјаснили процес стављања пољопривредног газдинства у пасиван статус, а теме су биле и решавање дугова према ПИО фонду и кредитна подршка за пољопривредна газдинства.

Министарка Танасковић је истакла да до сада Управа за аграрна плаћања ни једно газдинство није ставила у пасиван статус, а већ издата решења за пасиван статус нису коначна и дозвољено је право жалбе у законом прописаном року. Танасковић је прецизирала да ће сваки случај бити посебно преиспитан и да ће након додатне инспекцијске контроле бити донете коначне одлуке о стављању у пасиван статус газдинстава.

Танасковић је поновила да ће у пасиван статус бити стављени искључиво они који су покушали да лажно представе фактичко стање, а циљ оваквих мера је уређење система и обезбеђивање тога да новац добију прави пољопривредни произвођачи. Пољопривредници који су направили грешку приликом пријављивања сетвене културе, добиће само обавештење и имаће довољно времена да исправе податке.

Министарка је још једном напоменула да приликом доношења одлуке о одређивању пасивног статуса Управа за аграрна плаћања у обзир узима стање у Регистру пољопривредних газдинстава које је сам произвођач попунио као и инспекцијски записник који потврђује фактичко стање на терену након што су сателитски снимци показали супротно стање на терену у односу на пријављено у Регистру.

Када је реч о питању дуговања пољопривредника према ПИО фонду Министарство пољопривреде активно ради на проналажењу решења и у претходном периоду је одржан низ састанака са представницима ПИО фонда, Пореске управе и  Републичког фонда за здравствено осигурање.

Како би се изашло у сусрет пољопривредним произвођачима и пронашло прихватљиво решење овог проблема тренутно се разматра могућност да се пољопривредницима одобри репрограм односно да им се одобри одлагање плаћања дугованог износа на рате, до 60 месеци, а пољопривреднику који буде редовно измиривао доспеле обавезе које су одложене, укључујући и своје редовне обавезе у складу са законом биће отписан део камате.

На састанку је било речи и о кредитној подршци за пољопривреднике и министарка је објаснила да је Правилник о условима и начину остваривања права на кредитну подршку ступио на снагу 3. фебруара. Тренутно је у току поступак потписивања уговора између Министарства пољопривреде, Трезора и  комерцијалних банака, а очекује се да ће тај поступак бити окончан у наредним данима.

За те намене ове године у буџету је опредељено 1,2 милијарде динара, а рок за подношење захтева за ту врсту кредита биће 15. октобар 2024. године.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content