Документација

Нема докумената

Млади пољопривредници у Србији и ЕУ

У организацији Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Српског удружења младих пољопривредника данас је , у оквиру 88. Међународног сајма пољопривреде, одржана трибина „Млади пољопривредници у Србији и ЕУ“.

Покрајински секретар Чедомир Божић истакао је значај промовисања омладинског предузетништва у области пољопривреде у циљу повећања броја младих који се баве овом привредном граном. Он је том приликом рекао да се ресорни секретаријат залаже за стварање бољег пословног амбијента, јачање културе удруживања младих пољопривредника и њихов заједнички наступ на домаћем и страном тржишту.

„Покрајински секретаријат за пољопривреду се труди да у континуираним разговорима са младим пољопривредницима поспеши програмске мере, а самим тим и учествује у грађењу једне нове и модерне аграрне политике. Покрајинска влада је у овој години преко ресорног секретаријата издвојила 200 милиона динара субвенција које су се односиле искључиво на младе пољопривреднике“, рекао је Божић и поручио да ће поред субвенција овај секретаријат омогућити младим пољопривредницима и студијска путовања која ће им користити за даље унапређење њихове производње.

Председник Српског удружења младих пољопривредника Милан Борић нагласио је да ово удружење има циљ да представља и промовише домаћи аграр у земљама чланицама ЕУ, као и да преко Европског већа младих пољопривредника покуша да утиче на одлуке које долазе из Брисела, а у корист српске пољопривреде.

„Ово је један од начина да се у нашој земљи створи бољи амбијент, односно услови који би омогућили бољи живот пољопривредницима и њиховим породицама, али и целокупним руралним срединама. Трибина попут ове је  одлична прилика да млади пољопривредници добију више информација о конкурсима и субвенцијама државних институција, као и да чују све оно што их интересује од надлежних представника Министарства пољопривреде и ресорног секретаријата“, рекао је Борић.

Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања је нагласила да велики број захтева за ИПАРД средства стиже управо од младих пољопривредника, који због својих година добијају додатних пет одсто повраћаја.

„ИПАРД програм вам пружа много веће могућности него национални програм подстицаја. Поред виших износа субвенција,  предност је што захтев подносите на предрачун и нисте у обавези да започнете инвестицију. Тек након провере, да ли вам је документације уредна, крећете у инвестиција која, када је ИПАРД у питању, уопште није занемарљива“, поручила је Петровићева учесницима конференције и додала да су се млади у оквиру ИПАРД програма највише интересовали за набавку трактора и прикључне механизације неопходне за воћарску производњу, али да је велики број младих људи поднео захтев за рурални туризам. Што се националних мера тиче највеће интересовање владало је за набавку прикључне механизације у биљној и сточарској производњи, али и за набаку вишегодишњих засада и приплодних грла.

Она је подсетила да млади на располагању имају и Пројекта за конкурентну пољопривреду Србије који Министарство пољопривреде спроводи  у сарадњи са Светском банком, познатом као „50-40-10“.

„За Први јавни позив намењен воћарима, повртарима и цвећарима опредељено је 700 милиона динара, али верујем да ће због великог броја захтева овај износ бити увећан.  Коначна ранг листа биће објављена кад будемо сабрали све приговоре. На 2.300 захтева, стигло је 700 приговора, али се надам да ћемо то успети да решемо у наредних седам до 10 дана“, рекла је Петровићева и најавила да ће у наредних месец дана бити расписан још један позив у оквиру овог програма и то за сточаре.

Директорка УАП-а је апеловала на будуће подносиоце захтева по било ком програму да комплетирају своју  документацију, како би захтев био брже обрађен и решења  брже стизала на кућну адресу фармера, а новац на њихове рачуне. Сваки захтевани износ провераваће инспекција на терену, због великог броја уочених злоупотреба.

„У плану је Министарства пољопривреде је увезивање евиденција које воде друге институције, попут Пољопривредног факултета у Новом Саду, како би се убрзао процес остваривања права на подстицај за квалитетна приплодна грла,  и како пољопривредници не би чекали изводе и педигрее за своја грка“, рекла је Биљана Петровић.

На овој конференцији говорили су и млади пољопривредници Маја Јанковић Дошен и Јован Топавски који су костварили правао на ИПАРД подстицаје за механизацију и трактор. Истичу да процедура није била компликована, јер су уз помоћ консултантских кућа успели да остваре повраћај.

„У почетку је било компликовано, али то је био онај први страх, али кад уђете у све то – није тешко. Ја сам изабрао косултантску кућу која ме је посаветовала. Више је потребно документације него на националним мерама. Ако сте у ПДВ-у треба вам биланс успеха, све остало ће вам одрадити консултантска кућа“, каже Јован Топавски, млади пољопривредник из Чуруга.

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content