Документација

Нема докумената

Министарство пољопривреде на Сајму пољопривреде у Новом Саду – У ЗНАКУ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић посетио је јуче Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, где је изјавио да је Србија добила прву дозволу за извоз јагњећег меса у Кину.

„Прва кланица је добила дозволу за извоз, а до краја јуна још осам кланица ће добити такву дозволу која ће им омогућити извоз неограничених количина јагњетине. Што се тиче говеђег меса, неопходно је да се заврши још само неколико детаља и врло брзо ћемо моћи у Кину, такође у неограниченим количинама, да извозимо и говедину“, истакао је министар Недимовић и додао да би до краја године требали да добијемо и дозволе за извоз свињског меса, млека, као и сувих шљива. Недимовић је нагласио да је отварање кинеског тржишта које се очекује дугорочан посао, да је на почетку и да се ’ударају темељи за наредних пет, десет или 20 година’.

„Морамо стратешки то да посматрамо и да гледамо напред. У наредних пар месеци нећемо имати пуно од тог тржишта, биће пар испорука, али ће дугорочно донети бољитак. Највећи захтеви пред нашим произвођачима су у делу квалитета, јер кинеско тржиште је изузетно пробирљиво и на њега може да прође само најквалитетнија роба, а веома је битна и количина“, рекао је Недимовић и додао да ће у том послу важну улогу имати и задруге. Он је казао да ће Министарство пољопривреде наставити да развија задруге у сарадњи са министром без портфеља задуженим за регионални развој Миланом Кркобабићем, те да је у току конкурс за њихово субвенционисање.

„Поред прехрамбене и прерађивачке индустрије, задруга је један од два главна поља на које морамо да играмо, јер ако немамо удруживање, читав систем пољопривредне производње ће нам се базирати на томе да продајемо јефтино и квалитетно“, објаснио је Недимовић.

Министар је рекао да чим долази до организавања и удруживања, лакше је набвљати све што је потребно за производњу, лакше је пласирати робу, а као пример је навео производњу јабука на обронцима Фрушке горе, где се произвођачи удружују. Министарство пољопривреде је обезбедило и посебан фонд да се задруге поново афирмишу после пропадања током деведесетих година прошлог века.

Током боравка на Међународном сајму пољопривреде, министар се састао и са вршиоцем дужности шефа делегације ЕУ у Србији, Оскаром Бенедиктом, са којим је обишао штанд Министарства и Мастер халу Новосадског сајма.

Недимовић је рекао да Министарство на чијем је челу има добру сарадњу са делегацијом ЕУ у Србији, посебно у пројектима везанима за ИПАРД пројекте.

Крајем септембра или почетком октобра, могли би бити расписани и први конкурси за наше пољопривреднике за средства из ИПАРД-а, казао је министар Недимовић на штанду Министарства пољопривреде и заштите животне средине, где је данас организован ЕУ дан.

В.д. шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт је изразио задовољство што је имао прилику да посети Сајам истакавши да је то сјајна сајамска приредба.

„Србија у односу на ЕУ има суфицит од 600 милиона евра када је реч о извозу пољопривредних производа. Велики напредак је остварен у том делу, а потребно је даље радити на преради хране“, казао је Бенедикт.

branislav-nedimovic

Novi Sad, 18. maja 2017 - Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovic na Medjunarodnom poljoprivrednom sajamu u Novom Sadu. FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content