Документација

Нема докумената

Министарка Танасковић: Пољопривредницима ће бити исплаћене све субвенције спроведене у 2022. години

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас да ће пољопривредницима бити исплаћене све субвенције спроведене у 2022. години.

Танасковић је гостујући на РТС-у, објаснила да не постоји пољопривредни произвођач који је добио решење за субвенције у прошлој години, а да није добио новац и додала да постоји 15 одсто захтева који нису исплаћени и ти произвођачи нису ни добили решења.

“То је око 15 милијарди динара, од којих је за директна плаћања дуг око шест милијарди динара“, прецизирала је Танасковић и истакла да су средства обезбеђена и да ће пољопривредницима бити исплаћен тај износ.

Што се тиче питања исплате субвенција, Танасковић је појаснила да правно – формално држава нема обавезу за 2022. годину и поновила да не постоји пољопривредни произвођач који је добио решење, а да није добио новац.

„Пуно се манипулисало претходних дана да сам ја обећала да ће свима бити исплаћено. Ја сам рекла да ће сва средства бити потрошена у 2022. години, 99,84 одсто буџета је искоришћено, односно 99,8 одсто је исплаћено субвенција. То значи да су све субвенције исплаћене средствима која су била у 2022. години“, навела је Танасковић.

Танасковић је најавила да ће до краја следеће недеље, односно 3. фебруара бити у потпуности исплаћен сунцокрет за који се захтеви обрађују, док ће 6. фебруара кренути исплата премије за млеко за четврти квартал 2022. године.

Говорећи о еАграру, Танасковић је нагласила да је за првих десет дана око 22.000 пољопривредника узело свој ИД број, што је први корак у е-аграру.

„Била сам прошле недеље у Ваљеву, где сам и ја у пошти извадила свој ИД број. Јако сам срећна што све иде оваквим темпом“, рекла је министарка.

Пољопривредни произвођачи могу да оду у било коју филијалу поште, пољопривредну стручну службу, где ће добити одговоре на свако питање везано за еАграр. Уз личну карту, за пар минута добиће електронске податке који ће им касније служити када за регистрацију на платформу еАграр.

„Идеја је да пољопривредни произвођач транспарентно зна за шта је аплицирао од субвенција у овој години и да ће та средства у истој години и добити. То је идеја еАграра, а све друго што радимо је да би се све убрзало и да им помогнемо“, закључила је Танасковић.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content