Документација

Нема докумената

Међународни сајам пољопривреде од 21. до 27. маја у Новом Саду

Међународни сајам пољопривреде, 89. по реду, ове године биће одржан од 21. до 27. маја на Новосадском сајму. На овогодишњој манифестацији представиће се око 1.100 излагача, земља партнер је Мађарска, а долазак су до сада потврдили и излагачи из још 18 земаља – Италије, Чешке, Холандије, Шпаније, Турске, Белгије, Индонезије, Аустрије, Данске, Румуније, Буграске, као и државе у региону.

Генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић на конференцији за медије истакао је да се сајам коначно враћа у свом традиционалном термину и формату, а да су и ове године остали заступљени сви сегменти који су били и ранијих година попут националне изложбе сточарства, органске производње и географског порекла, али и пчеларске производње.

“Четвртак ће традиционално бити дан за сточаре посвећен вечери шампиона и оцени квалитета. Ове године имаћемо и једну новину, с обзиром да полако идемо ка прослави јубилеја, на сајму ће бити организована и једна ретроспектива развоја пољопривреде Војводине, а кроз историју ратарства деца ће имати прилике да виде како се пољопривреда развијала од рала до најсавременијих машина”, казао је Цветковић и додао да ће ове године Удружење механизатора заузети најзначајнији део сајмишта.

Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, које је традиционлани покровитељ националне изложбе стоке, највеће изложбе тог типа на Балкану, рекао је да ће на сајму ове године бити присутна најбоља грла говеда.

“Ово је једна од најпрестижнијих и најстаријих манифестација овог типа у југоисточној Европи. На националној изложби стоке са пратећом изложбом генетских потенцијала, и ове године биће присутна најбоља грла говеда, пре свега говеда товне расе, коња, оваца и коза. Оно што посебну привлачи пажњу то је присуство аутохтоних раса говеда, коња, оваца и коза и сигурно да је уз националну изложбу стоке ово један битан сегмент ове манифестације”, истакао је Станојевић.

Према његовим речима, поред различитих радионица и стручних предавања, ове године традиционално ће под покровитељством министарства бити одржана изложба органских производа, производа са ознакама географског порекла и српски квалитет, биће присутни и произвођачи занатског пива, док ће у хали 23 излагати пчелари, погон “Наш мед”, као и удружење Савез пчеларских организација Србије.

Учесници Сајма биће и ресорна министарства из земље и иностранства, привредне коморе, државне институције, покрајински секретаријати, пословне банке и бројна удружења и асоцијације које делују у области агробизниса.

Као и сваке године, свој штанд ће имати и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.  Посетите нас.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content