Документација

Нема докумената

Међународни сајам пољопривреде од 20. до 26. маја у Новом Саду

Јубиларни 90. Међународни сајам пољопривреде, ове године биће одржан од 20. до 26. маја на Новосадском сајму. На овогодишњој манифестацији представиће се око 1.100 излагача, земља партнер је Италија, а долазак су до сада потврдили и излагачи из још 25 земаља.

На Новосадском сајму истовремено се презентују најновија техничка и технолошка достигнућа у аграру, примена науке у пољопривреди, изложбе органске хране, као и оне са ознакама географског порекла, богатство домаћег генофонда, најсавременија пољопривредна механизација, производи и услуге из најудаљенијих крајева света.

Учесници Сајма биће и ресорна министарства из земље и иностранства, привредне коморе, државне институције, покрајински секретаријати, пословне банке и бројна удружења и асоцијације које делују у области агробизниса.

Државни секретар у министарству пољопривреде Душанка Голубовић је на конференцији за новинаре, на којој је најављена та сајамска манифестација, рекла да ресорно министарство и Новосадски сајам дуги низ година граде партнетске односе и да заједнички дају велик допринос развоју пољопривреде.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, традиционално је покровитељ Националне изложбе стоке, највеће изложбе тог типа на Балкану, од пре неколико година и Изложбе генетских потенцијала. Годинама подржава и Изложбу органских производа и производа са ознаком географског порекла, производа са ознаком „Српски квалитет“ и крафт пива, а ове године ће подржати и новину на Сајму – Урбани салаш.

„За нас је Изложба стоке изузетно важна, с обзиром на то да ће се показати велики број различитих врста, како коња, тако и говеда, оваца и коза. Посетиоци ће имати прилику да виде уобичајене, али и неке нове врсте. Оно што је за нас значајно је да ће имати и прилику да се упознају са генетским потенцијалима као и условима у којима се они гаје, али ће поред тога бити изложено и оно што су будуће мере, програми и подстицаји, како Владе тако и Министарства када је реч о очувању и унапређењу сточарства у Републици Србији. Изложба је продајног карактера, те је то шанса да се и на тај начин валоризује напор сточара. Министарство је такође покровитељ Изложбе органских производа, производа са ознаком географског порекла, са ознаком „Српски квалитет” и занатских пива. У овим производима препознајемо посебан, до сада недовољно искоришћен, потенцијал и надамо се да ће овакве изложбе подстицајно деловати на оне који су већ покренули неку од ових врста производње или тек планирају њом да се баве“, рекла је Голубовић.

Радно време за посетиоце је од 9 до 19 часова, осим у петак, 26. маја када ће радно време бити од 9 до 16. часова. Породични дан је среда 24. мај, док је дан сточара у четвртак 25. маја 2023. године.

Као и сваке године, свој штанд ће имати и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Посетите нас.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content