Документација

Остали формати:
DOC

Конференција поводом расписивања Трећег јавног позива Пројекта конкурентне пољопривреде Србије

Државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Милица Ђурђевић отворила је конференцију која је организована поводом расписивања Трећег јавног позива пројекта Конкурентна пољопривреда Србије.

”Данас смо се окупили како би сумирали све резултате Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, чији је основни задатак пружање подршке пољопривредним произвођачима и агрегаторима који желе да побољашају и развију своје капацитете, али пре свега због објављивања Трећег јавног позива за који је издвојен буџет од 750 милиона динара. Овај позив је намењен агрегаторима – предузетницима, привредним друштвима и задругама који откупљују пољопривредне производе од примарних произвођача у сврху прераде као и даљег пласмана на тржиште или производе примарне пољопривредне производе и баве се прерадом и даљим пласманом.”

Ђурђевић је овом приликом истакла и то да је новина у односу на претходне позиве дигитализација јавног позива која је урађена у складу са еАграром, односно подношење захтева ће се вршити онлајн, као и то да је повећана вредност прихватљивих трошкова инвестиција – од 25.000 евра до 400.000 евра.

“Мислим да су ово прави пројекти у које што више пољопривредника треба да се укључи, пре свега јер нуде одличан финансијски модел”, изјавила је Ђурђевић.

Укупна вредност средстава за Трећи позив износи 750 милиона динара, а позив је намењен првенствено агрегаторима, односно предузетницима, привредним друштвима и земљорадничким задругама које производе или врше откуп примарних пољопривредних произвођача, прерађују их и пласирају на тржиште. На конференцији је најављена могућност додатног финансирања Пројекта конкурентне пољопривреде Србије у наредне три године, и то у износу од 100 милиона евра.

Од 2020. године до сада, успешно су реализована два јавна позива, а средства из претходних циклуса искористило је више од 1.350 корисника и корисница, који су на овај начин успели да обезбеде нову опрему, инфраструктуру и механизацију.

Конференцији је присиствовала и директорица Управе за аграрна плаћања Сања Даниловић са сарадницима.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content