EN
[wpml_language_selector_widget]

Документација

Нема докумената

Kонференција директора ЕУ платних агенција у Братислави

Директор Управе за Аграрна плаћања Жарко Радат учествовао је на четрдесетој по реду Конференцији директора ЕУ платних агенција (40th Conference of Directors of EU Paying Agencies), која је од 12. до 14. октобра одржана у Братислави. Њен циљ је био да промовише сарадњу и размену искустава и најбољих пракси између платних агенција, као и развој вештина и знања неопходних за успешно управљање подршком Европске уније у области пољопривреде, руралног развоја и рибарства.

На конференцији, коју је, у оквиру словачког председавања Европском унијом, организовала агенција задужена за аграрна плаћанања у овој земљи, присуствовала су 130 делегата из свих земаља чланица ЕУ, земаља кандидата и потенцијалних кандидата, као и представници Европске комисије, Европског ревизорског суда, Европског парламента, Европске службе за сузбијање превара (OLAF), Европског савет младих пољопривредника (CEJА) и Организације европских фармера и агро- коопреанта (COPA-COGECA).

Конференција је била фокусирана на борбу против корупције приликом пружања финансијске подршке, спорна питања малверзација и нерегуларности, као и на поједностављивање Заједничке пољопривредне политике (The Common Agriculture Policy-CAP) након 2020/2017. Делегати су током пленарне седнице и три радионице, кроз размену искустава настојали да дођу до креативних решења за уобичајене проблеме и давали предлогe за побољшање процеса и резултата, узимајући у обзир приоритете председавања.

Пленарну седницу је отворила министарка пољопривреде и руралног развоја Републике Словачке госпођа Габриела Матеечна (Ms. Gabriela Matečná), а потом су излагачи поднели извештаје са претходно одржаних конференција. Европска комисија (DG AGRI) одржала је презентацију са простором за дискусију, док је тема наредне презентације била „Шири обим сукоба интереса у ЕАФРД случајевима преваре“. Представио се и Европски ревизорски суд, а занимљиве су биле и презентације „Искуство у спровођењу мера у Баварској и сугестије за поједностављење система управљања и контроле“ и „Искуства платних агенција у области управљања кризним мерама, школске шеме воћа и млека“.

Три радионице, блиско повезане са централном темом, бавиле су се питањима поједностављивања принципа „унакрсне усаглашености” (cross-compliance), који подразумева међусобну усаглашеност услова за остваривање права на подстицај са испуњеним стандарадима заштите животне средине, потом спорним питањима малверзација и нерегуларности. Веома битна радионица, на којој је учествово и господин Жарко Радат, имала је за тему управљање контролама на лицу места и могућностима за повећање њихове ефикасности, смањење трошкова, као и поједностављивање процедура и предузиманих радњи.

Пленарна седница је завршена објављивањем резултата радионица и закључака који ће бити представљени Савету Европе, као и презентацијом 41. Конференције која ће бити одржана на Малти.

„Драго ми је да смо домаћини ове конференције на којој смо заједнички дошли до предлога решења за озбиљне проблеме руралне политике, какви су сарадња држава чланица у решавању потенцијалних превара, као и предлог за смањење броја контрола на лицу места и начини за повећање њихове ефикасности“, нагласио је у завршној речи Јурај Кожух (Juraj Kožuch), генерални директор Агенције за плаћања у пољопривреди Републике Словачке.

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content