EN
[wpml_language_selector_widget]

Документација

Нема докумената

Јубиларни Дани вина у Ривици

Дани вина у Ривици, који се ове године одржавају јубиларни 20 пут, окупили су велики број учесника и преко 50 излагача који су посетиоцима понудили најбоља вина и специјалитете „сремског стола“. Управо захваљујући овој  туристичко-привредној манифестацији такмичарског карактера у Ривици је реализовано највише инфраструктурних пројеката у том крају. Стога Ривица поносно носи титулу најбољег села у Србији, коју додељује Културно просветна заједница Србије.

Традиција ривичке манифестације довела је ове године многе винарије у такмичарски део Дана вина. Стигло је 238 узорака вина, а оцењивало је 12 врхунских енолога.

Златни Мерлот довео је до шампионског места на 20. Данима вина у Ривици, Немању Танасковића из Крушедолског Прњавора.Апсолутни победник манифестације производи око 10 хиљада литара вина годишње и овакве манифестације су једна од прилика да своја вина пласира на тржиште.

За шампионским квалитетом не заостају ни вина Саве Одровачког из Ривице, који планира производњу 20 хиљада литара годишње.

Нове конкурсне линије најављене су за винаре, тако ће бити обезбеђена средства за јачање њихове производње, а како кажу у Ривици, нема куће која нема виноград, па се очекује још више боца квалитетног фрушкогорског вина.

Директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић појаснила је да ће се у складу са новоусвојеном Стратегијом за равој винарства и виноградарства наставити интензивна подршка овом растућем сектору. Винарима су на располагању подстицајна средства из националног буџета, али и средства ИПАРД фонда, као и нови пројекат који Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде реализује у сарадњи са Светском банком.

Подршку манифестацији, али и свим винарима и виниоградарима у Ривици дао је и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.  Како је појаснио покрајниски секретар Чедомир Божић, недавно је завршен конкурс за произвођаче вина, где је 50 милиона динара било на располагању, а резултати ће бити за неколико дана.

Подршка винарима из покрајине стиже и од Секретаријата за привреду и туризам, који организује активности на промоцији ривичког винарства.

Организатори манифестације су Завичајно друштво „Фрушкогорје“ из Ривице, Месна заједница Ривица и општина Ириг, а суорганизатор је Агенција за рурални развој града Сремска Митровица. Покровитељи манифестације су Покрајински секретаријат за привреду и туризам, као и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content