Документација

Нема докумената

Историјски буџет за пољопривреду

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је захваљујући подршци и разумевању председника Александра Вучића и Владе Републике Србије успело да ребалансом буџета за 2023. годину обезбеди историјски износ средстава за наше пољопривреднике.

Буџет Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за 2023. годину након ребаланса увећан је за износ од 34,7 милијарди динара и износи чак 114,4 милијарде динара, што представља готово 7% пореских прихода буџета Републике Србије.

Иницијални буџет МПШВ је и пре ребаланса био рекордан, а обезбеђивање никада већих средстава запољопривреду још једном потврђује већ исказаноопредељење државе да пољопривреду сврста у приоритете и континуирано улаже у ту грану, чији је даљи развој и унапређење стратешки циљ Републике Србије.

Износ укупних субвенција у пољопривреди са свим изворима финансирања је 100,9 милијарди динара, што износи 88% буџета МПШВ и 45% укупних субвенција РС.

Средства за субвенције које се реализују преко Управе за аграрна плаћања сада износе 96,2 милијарде динара.

За директна плаћања је издвојено 68,7 милијарди динара, а за мере руралног развоја 14,5 милијарди динара.

Буџетске измене и повећање давања државе биће спроведене у најбољем интересу свих пољопривредника, а сва директна давања за која су до сада били објављени јавни позиви, биће исплаћена до краја септембра.

Буџет Републичке дирекције за воде након ребаланса износи 7,3 милијарде динара, а повећање од 1,6 милијарди динара се односи на одбрану од поплава. Буџет Управе за ветерину је увећан за додатних 500 милиона динара које ће служити за спречавање болести афричке куге свиња инадокнаду штете власницима болесних животиња.

Повећање буџета између осталог подразумева:

  • Повећање субвенција по хектару обрадиве земље са 9.000 на 18.000 динара, тако да ће по овој мери пољопривредницима укупно бити исплаћено 30 милијарди динара.
  • Давање по грлу приплодне млечне краве са 25.000 на 40.000 динара. За ову меру ће у 2023. години бити укупно исплаћено 14,3 милијарде динара.
  • Давање по глави за квалитетну узгојну суму од 15.000 до 18.000 динара.
  • Повећање премије за млеко са 15 на 19 динара по литру у другом, трећем и четвртом кварталу. Укупан износ за премије за млеко у овој години биће 15 милијарди динара. Од ове године смо укинули и доњу и горњу границу и када је реч о броју грла и количини испорученог млека – апсолутно за сваки литар млека ћемо исплатити премију.

На захтев произвођача, Министарство је по први пут у подстицаје уврстило и субвенције за узгајање ружа.

Ове године биће умањене накнаде за одводњавање за 50%, а од 2024. у потпуности ће бити укинуте.

Међу додатним мерама подршке пољопривредницима обезбеђена је и рефакција, односно поврат за акцизе за гориво у износу од 50 динара по литру који ће важити од 2024. године.

Саопштење Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content