Документација

Нема докумената

“Добар дан домаћине” по шести пут на Пољопривредном факултету у Новом Саду

Под слоганом “Земља је све”, одржанo је шестo по реду научно-стручнo саветовање “Добар дан домаћине”, по традицији, у просторијама Пољопривредног факултета у Новом Саду. Покровитељ скупа, који је и ове године изазвао велико интересовање пољопривредних произвођача, били су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Покрајински секретаријат за пољопривреду. Саветовање на бројне теме о пољопривредној производњи, агротехничким мерама, тржишту и пласману биле су намењене пољопривредницима, агрономима и саветодавцима.

Другог дана саветовања министар пољопривреде Бранислав Недимовић представио је мере аграрне политике за 2018. годину које предвиђају више средстава за набавку механизације, опреме и складишта, као и директна давања по хектару која би требало да буду исплаћена већ почетком марта, како би пољопривредници имали средстава за финансирање пролећне сетве.

Овогодишњи аграрни буџет већи је у односу на прошлу годину за 13 одсто и износи 44 милијарди динара. Како је најавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић, ове ће се године много више уложити у пољопривреду с обзиром на то да ће на располагању бити новац и из ИПАРД програма и да је то нових 50 милиона евра, које би требало искористити ове године.

„Имаћемо плаћање по хекатру од 4.000 динара по знатно једностванијој процедури, имаћемо повећање износа за товно говедартсво како бисмо развијали прерађивачку индсутрију и више новца за прерађивачке и складишне капацитете и механизацију“, најавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Како би држава поново увела субвенционисано гориво, морају се решити злоупотребе које се дешавају на терену, а то ће се урадити како је рекао министар, увођењем промена приликом регистрације пољопривредних газдинстава. Пољопривредници поздрављају ову меру и напомињу да би то питање требало решити како би паори имали јефтинију производњу.

Министар Недимовић је такође рекао да ће се ове године радити на изменама Закона о пољопривредном земљишту, као и да ће се радити на спречавању злоупотреба приликом плаћања пореза на додату вредност.

“Спремни смо за најширу могућу расправу о Закону о пољопривредном земљишту, који ће морати да се мења јер нас његово сповођење на терену уверава на очигледне недостатке”, нагласио је на скупу је министар пољопривреде. Према његовим речима, очигледан је недостатак пољопривредног земљишта у државном власништву на истоку земље док га у Војводини има.

“У Војводини, постоји право пречег закупа за сточаре, али на истоку Србије, без обзира на бројност сточног фонда, сточари не могу да остваре право пречег закупа, јер тамо нема државне земље. На пример Кнић, Крагујевац, немају право на пречи закуп пољопривредног земљишта. Зато морамо да променимо Закон, или ћемо морати да тим сточарима повећамо субвенције”, додао је Недимовић и најавио велики посао комасације за ову годину, за шта су намењена прва средства. Поред тога, подсетио је да је највећи део реституције пољопривредног земљишта завршен а да је остало 100.000 хектара земљишта које још треба да се врати.

“Када се то заврши, моћи ћемо са наших 600.000 хектара земљишта у државном влансиштву да планирамо шта даље. Сада је важно да наставимо са системима за наводњавање, а нових 18 система треба да буде постављено од јуна ове године”, рекао је министар и подсетио да смо у прошлој години имали највећи извоз малине, а најавио је и могућност решавања судбине домаћег произвођача трактора ИМТ.

 

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content