EN
[wpml_language_selector_widget]

Документација

Нема докумената

„Добар дан домаћине“ научно – стручно саветовање у Новом Саду

На департману за ратарство и повртарство Пољопривредног факултета у Новом Саду одржано је пето по реду научно-стручно саветовање под називом „Добар дан домаћине“. Покровитељи оба дана Саветовања су Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а цео пројекат је реализован под генералним спонзорством Института за ратарство и повртарство из Новог Сада.

Под слоганом, Министарства пољопривреде и заштите животне средине „Земља је све“, саветовање је привукло велики број пољопривредних произвођача, који су добили прилику да слушају о темама које њих највише занимају.  Организатори су програм креирали у сарадњи са самим произвођачима, а на њихова питања су одговарали  стручњаци и креатори аграрне политике. О ИПАРД програму, његовој реализацији у Србији и процесу акредитације оперативне структуре, веома заинтересованим пољопривредним произвођачима говорио је Жарко Радат, директор Управе за аграрна плаћања.

„ИПАРД је програм, који поред тога што подржава инвестиције пољопривредних произвођача, служи и да комплетну администрацију припреми на начин рада који ће у Србији бити обавезан када приступи ЕУ и када буде користила много значајнија средстава из ЕУ фондова намењених пољопривреди“, рекао је Радат и нагласио да је акредитација за почетак управљања и коришћења ИПАРД фонда процес који траје.

„Не можемо говорити да акредитација није успела, само да се процес акредитације продужио. Прошле године смо имали посету ревизора Европске комисије који су дали своја запажања о стварим које треба да поправимо. Изменама кључних закона у области пољопривреде и руралног развоја створен је неопходан законски оквир за имплементацију ИПАРД програма. У току је отклањање једне од највећих препрека овом процесу, а то су ограничења административног капацитета, тачније броја запослених у Управи, који је недовољан и за спровођење националних мера. Протекле смо године ангажовали велики број новозапослених, укупно 84 кроз две фазе. Нека места су остала непопуњена, јер захтевају компетенције које је можда тешко наћи. Процес запошљавања се наставља – имаћемо нови конкурс, а неке раднике ћемо преузети из других државних органа. Како би новозапослени били спремни за почетак спровођења ИПАРД програма,  прешли смо на менторски систем рада“, рекао је Радат и додао да је у току адаптација новог објекта који ће испунити тражене ИСО стандарде, финално усаглашавање процедура и израда база референтних цена.

„Постоји могућност да крајем године распишемо први позив за подношење захтева за субвенције кроз ИПАРД програм.  То би нам омогућило да искористимо сва средства која су нам на располагању. Даћемо све од себе. Већ смо урадили неке готово немогуће ствари, као што је обрада и исплата преко 114.ооо захтева и то са ограниченим капацитетима по питању људства“, рекао је Радат и нагласио да Управа за аграрана плаћања већ пољопривреднике припрема на много строжија правила којих морају да се придржавају потенцијални корисници средстава из ИПАРД-а и то кроз процедуре које пролазе како би добили повраћај средстава за инвестиције у своју примарну производњу или прерађивачке капацитете.  Он је у кратким цртама појаснио поступак који ће бити вођен пред ИПАРД агенцијом, подсећајући да је тај поступак ипак умногоме различит од поступка поводом захтева за субвенције из националног буџета, превасходно због броја теренских контрола које се обавезно спроводе.

„Код спровођења националних мера имамо одређен горњи лимит средстава која могу бити исплаћена појединачним корисницима.  Тако је за изградњу хладњаче максимална субвенција 6 милиона динара. Зато су национални подстицаји погодини за инвестиције мањег обима, док ће ИПАРД омогућити покретеање већих инвестиција, јер ће их подржати у пуној мери“, закључио је Радат.

Током трајања саветовања Управа за аграрна плаћања је имала свој инфопулт на ком су пољопривредни произвођачи могли да се обавесте о подстицајима који ће бити актуелни ове године и начинима како да до њих дођу.

Манифестација је завршена панел дискусијом на којој је министар пољопривреде Бранислав Недимовић говорио о активностима Министарства пољопривреде и заштите животне средине као и о актуелним темама – подстицајима, субвенцијама, улагањима у развој, новим мерама и примени Закона о земљишту.

DSC_0225DSC_0217

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content