Документација

Нема докумената

ИПАРД инфо сесије у Београду, Нишу и Новом Саду

Имате пољопривредно газдинство, које желите да унапредите, а не знате како? Дођите на информативну сесију о ИПАРД средствима и питајте све што вас занима. Чекамо вас у Београду, Нишу, и Новом Саду.

Подршка пољопривредницима кроз ИПАРД III програм отпочела је недавно, отварањем позива за Меру 1 –  инвестиције у физичку имовину пољопривредих газдинстава, који ће бити отворен до 24. маја ове године. Стога смо припремили серију информативних радионица, на којима ће се говорити коме је све Мера 1 намењена, како се на њу пријавити, које су најчешће грешке приликом аплицирања, а публика ће имати прилику да постави питања стручњацима из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Делегације Европске уније у Србији.

Термини инфо сесија су следећи:

  • Београд, четвртак 21. март, 10.30 часова – ЕУ инфо центар, Краља Милана 7;
  • Ниш, уторак 26. март, 13.00 часова – ЕУ инфо кутак, Вожда Карађорђа 5;
  • Нови Сад, петак 5. април 12.00 часова – Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Града Новог Сада, Булевар деспота Стефана 5.

Предвиђено трајање информативних сесија јесте до 90 минута.

Присуство је бесплатно, а потребно је регистровати се на следећем ЛИНКУ.

Током сесија биће речи и о будућим позивима, и осталим мерама доступним кроз програм ИПАРД III.

Тренутно актуелни конкурс намењен је пољопривредницима, који планирају да улажу у физичку имовину, односно изградњу и опремање објеката на газдинствима, као и онима који би подигли нови, вишегодишњи засад воћа, или обновили постојећи. Обухваћени су сектори млека, меса, воћа, поврћа, житарица и индустријског биља, грожђа, јаја и рибарства.

Према индикативном плану, очекује се да наредни јавни позив буде расписан у априлу, и то за Меру 3 за инвестиције у физичку имовину, које се тиче прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства.

Подсетимо, за цео седмогодишњи циклус ИПАРД III (2021-2027) ЕУ је определила 288 милиона евра, што ће са доприносом Републике Србије, као и приватним доприносом корисника обезбедити преко 580 милиона евра намењених сектору пољопривреде и руралног развоја.

ИПАРД III подразумева и Мере 3 и 7, док су у припреми и Мере 4, 5, 6. Више о њима можете сазнати на сајтовима Управе за аграрна плаћања и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Поред тога, Европска унија је подржала пољопривредни сектор са више од 150 милиона евра пре него што је започео ИПАРД II програм са алокацијом од 175 милиона евра подршке ЕУ. Актуелни ИПАРД III програм донеће више могућности српским пољопривредницима и исплатиће додатних 288 милиона евра подршке ЕУ.

Главни циљеви подршке у оквиру ИПАРД-а јесу повећање конкурентности српских пољопривредника, очување животне средине и биодиверзитета, подршка руралним предузећима и заједницама и развој руралне инфраструктуре.

 

Видимо се у Београду, Нишу и Новом Саду, а до тада, све важне информације можете потражити у Управи за аграрна плаћања на мејл ipard.info@minpolj.gov.rs  или број телефона +381 11 31 07 013.

 

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content