Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Завршна свечаност поводом затварања пројекта ,,Подршка коришћењу ИПАРД фондова Европске Уније“

Свечано затварање пројекта ,,Подршка коришћењу ИПАРД фондова Европске Уније”  одржано је у уторак, 3. децембра 2019. године у Клубу посланика у Београду. Свечаности су присуствовали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Сектора за рурални развој – Управљачког тела, Управе за аграрна плаћања, Делегације Европске уније у Републици Србији, пољопривредних саветодавних стручних служби, као и представници и учесници пројекта.

У уводном обраћању Сенад Махмутовић, државни секретар Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде истакао је важност почетка имплементације ИПАРД II програма у Републици Србији, док је представник Делегације Европске уније у Републици Србији Сакеларис Хоурдас истакао добар почетак спровођења ИПАРД II програма у Републици Србији, велики бој поднетих захтева, али у исто време и потребу да се административна обрада захтева убрза са циљем боље искоришћености средстава.

Сњежана Шпањол, вођа пројекта Подршка коришћењу ИПАРД фондова Европске уније, представила је досадашње резултате Пројекта у које пре свега спада допринос у припреми акредитационог пакета за Меру 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава као и Мере 3 – Инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства. Такође, припремљен је и нацрт акредитационог пакета за Меру 7– Диверсификација пољопривредних газдинстава и развој пословања и Меру 9– Техничка помоћ.

Пројекат је организовао  две студијске посете за 28 учесника о спровођењу ИПАРД II Мере 7 и Мере 9, као и 9 информтивних дана широм Србије као и друге активности у оквиру спровођења Плана комуникације и видљивости у циљу бољег информисања шире јавности о могућностима подршке које ИПАРД фонд пружа пољопривредницима и прерађивачима у Србији.

На пројекту Подршка коришћењу ИПАРД фондова Европске Уније је радило укупно 16 експерата.

Представник S&T је презентовао имплеметирано ИТ решење за рурални развој (RD IT) за имплементацију ИПАРД II програма које за циљ има аутоматизацију процеса обраде предмета.

Испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде досадашње резултате спровођења ИПАРД II програма представили су Јасмина Миљковић, шеф Управљачког тела и начелница Одељења за рурални развој, Александар Богићевић, в.д. помоћника министра за рурални развој Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде и Биљана Петровић, директор Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content