EN
[wpml_language_selector_widget]

Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Уручена прва решења о исплати ИПАРД подстицаја

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем данас је уручио прво решење о одобравању исплате средстава из ИПАРД програма пољопривредном произвођачу Драгиши Ковачевићу из места Стејановци код Руме.

Ковачевићу је симболично уручен чек на износ нешто већи од три милиона динара, а инвестиција се односи на куповину машине за брање вишње и шљиве.

Министар Недимовић је рекао да ће ове године бити четири позива за ИПАРД у укупном износу од 80 милиона евра намењених српским пољопривредницима за набавку машина, трактора, изградњу објеката и њихово опремање неопходном технолошком опремом. Он је истакао да су ово прве европске паре које српски пољопривредници, односно грађани добијају директно, док су до сада средства из ЕУ ишла преко институција у инфраструктуру.

Министар је објаснио да ће Ковачевићу, који има засаде на шест хектара и планира проширење производње на 20 хектара, из ИПАРД програма бити враћено 60 одсто вредности инвестиције.

Недимовић је захвалио шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију, Министарству за ЕУ интеграције и Министарству финансија на тимском раду који је омогућио да се у кратком року реше проблем који су мучили Србију последњих шест до седам година.

“Ово је само показатељ да када се удружимо са европским колегама, можемо да направимо велику корист за српску пољопривреду”, закључио је Недимовић.

Исплату ИПАРД подстицаја за набављену пољопривредну механизацију очекује још осам пољопривредника којима су решења уручена у просторијама Управе за аграрна плаћања у Новом Београду. Одобрени захтеви везани су за све секторе пољопривредне производње и поднети су на Први Јавни позив за набавку нове опреме и механизације у оквиру ИПАРД Мере 1: Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава.

Упркос лошим временским приликама, Управа за аграрна плаћања је протекле недеље била домаћин стотинак пољопривредних произвођача којима су уручена Решења о одобравању пројекта за набавку новог трактора.

Корисници сада могу да крену са реализацијом својих инвестиција, а потом поднесу и захтев за исплату. Преко ИПАРД програма – претприступног инструмента финансијске подршке ЕУ нашој пољопривреди и руралном развоју, оствариће повраћај уложених средстава од најмање 60 одсто.

Највећу пажњу је привукла шездесетпетогодишња Војвођанка која се на додели Решења појавила у националној ношњи живописних боја, која је типична за њен крај. Како сама каже у овој ношњи времешне жене, пољопривреднице њеног краја обављају и свакодневне активности, а она сама је у њој полагала возачки испит за трактор. Ова енергична жена ће трактор користити за ратарску производњу.

Уз помоћ ИПАРД подршке од 175 милиона евра у српску пољопривреду ће у наредне три године бити инвестирана средства од око 400 милиона евра. У складу са Финансијским споразумом између Владе Републике Србије и Европске комисје, којим је омогућено спровођење ИПАРД програма, српским пољопривредницима омогућено је да користе инвестициону подршку у износу од 175 милиона евра бесповратне помоћи до 2020. године.

IMG_20190124_103944212yIMG-59c643e49c3231adc820dc71dec39ce9-V

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content