Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

УАП на Конференцији платних агенција балтичких држава и Пољске

У пољском граду Торињу (Toruń) од 20. до 22. септембра 2022. године, одржана је 21. конференција платних агенција балтичких држава и Пољске, на којој је учествовала и  Управа за аграрна плаћања Србије.

Фокус овогодишњег скупа, који је организовала пољска Агенција за реструктурирање и модернизацију пољопривреде (The Agency for Restructuring and Modernisation of Agriculture – ARMA), био је на тренутној геополитичкој ситуацији, а пре свега на различитим аспектима нове Заједничке пољопривредне политике Европске уније (Common Agricultural Policy). Представници платних агенција разменили су искустава имплементације програма руралног развоја 2021-2027, а било је речи и еколошким мерама, о санкцијама које се примењују у оквиру мера које се исплаћују у складу са обрадивом површином, као и о принципу спровођења интервентних мера за подршку младим пољопривредницима и реструктурирању малих пољопривредних газдинстава.

Посебна пажња посвећена је увођењу савремених технологија у комуникацију са пољопривредницима и аутоматизацију процеса исплате субвенција, као и увођењу Система за праћење подручја (Area Monitoring System – AMS). Општи циљ нове Заједничке пољопривредне политике је да се приликом исплате субвенција са процеса контроле усклађености пољопривредне праксе са прописаним условима пређе на повећање оперативне ефикасности, као и спречавање неправилности применом иновативних технологија које омогућавају обављање додељене функције на најефикаснији начин, замењујући људске и административне ресурсе аутоматизованим процесима, креирајући нове и једноставније услуге за пољопривреднике.

Конференције балтичких и пољских платних агенција  традиционално се одржавају сваке године у другој земљи.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content