Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Шесто заседање ИПАРД Одбора за праћење

Шесто заседање Одбора за праћење и спровођења ИПАРД програма (ИПАРД Одбор за праћење) којим председава министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, одржано је 28. новембра у Врднику.

Седници су, поред чланова Одбора, присуствовали и представници Генералног директората Европске комисије за пољопривреду и рурални развој, Делегације Европске уније у Србији, као и представници Министарства финансија, Министарства за европске интеграције, Канцеларије за ревизију система управљања средствима Европске уније и други.

Том приликом су разматрани  резултати спровођења јавних позива за ИПАРД подстицаје који су до сада расписани, ток акредитације још две ИПАРД мере, као и планови за наредни програмски период и нове мере које ће бити обухваћене ИПАРД III програмом.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је 26. новембра расписан јавни позив за меру три ИPARD II програма Европске уније за унапређење прерађивачких капацитета, и да је ово до сада највећи јавни позив, јер је за њега издвојено 46 милиона евра. Додао је да су у процесу акредитације Мера 7 и Мера 9, и да очекује да ће ускоро пољопривредницима у Србији на располагању бити и средства из европских фондова и за развој сеоског туризма.

„Разговарали смо са људима из Европске комисије о томе како да се спремимо за спровођење мере намењене развоју руралнe инфраструктурe, која ће нам бити на располагању у ИПАРД III програму. На тај начин, моћи ћемо да користимо европске фондове  за улагање у све оно што је неопходно да једно село живи – путеве, водоснабдевање…“, казао је министар и додао да је на недавно затворени ИПАРД јавни позив за набавку  трактора, пристигло око 450 апликација.

„Захтевана је подршка од око 15 милиона евра, а на располагању је око 10 милиона евра опредељених јавним позивом. Велика је мотивисаност људи, али захтеви тек треба да буду прегледани, па ћемо ускоро тачно знати ко је испунио захтеване услове. Међутим, оно што је сигурно, у пуном капацитету ћемо искористити новац намењен за тракторе“, навео је Недимовић.

Лиам Бреслин, руководилац јединице за претприступну помоћ Генералног директората за пољопривреду и рурални развој нагласио је да је задовољан напретком у спровођењу ИПАРД програма у Србији, чији ће утицај  убрзо бити видљив и на терену кроз пројекте подржане кроз овај фонд. Циљ Европске комисије је да Србија што боље искористи средства која јој стоје на располагању и да што више пажње посвети заштити животне средине, јер је сада „Зелена агенда“ у фокусу. Бреслин је оценио да је сада право време за припрему новог ИПАРД програму и да је Надзорни добро место за почетак разговора, јер окупља најважније актере у области пољопривреде и руралног развоја.

У склопу активности Одбора за праћење имплементације ИПАРД програма, високи представници Генералног директората Европске комисије за пољопривреду и рурални развој су, заједно са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Сектора за рурални развој и Управе за аграрна плаћања, обишли  кориснике  ИПАРД подстицаја и новосадски Институт за ратарство и повртарство.

Материјале са Шестог заседање Одбора за праћење спровођења ИПАРД програма можете преузети ОВДЕ

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content