Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Седница ИПАРД Одбора за праћење

Друга седница ИПАРД III Одбора за праћење, oдржана је у среду 13. децембра 2023. године у Привредној комори Србије. Чланови Одбора разматрали су остварене резултате и напредак у спровођењу ИПАРД II програма и планове за спровођење ИПАРД III програмског циклуса.
Седници Одбора председавала је Милица Ђурђевић, државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде која је нагласила да је до половине децембра у оквиру ИПАРД II програмског цикуса одобрено укупно 1.537 пројеката са око 146,1 милиона евра подршке ЕУ. Исплаћена су 1.002 пројекта са око 68,8 милиона евра подршке из ЕУ буџета. Ђурђевић је нагласила да ће Министарство пољопривреде наставити да улаже велике напоре како би средства из ИПАРД фонда доспела до крајњих корисника и како би се постигао циљ и сврха ИПАРД програма, а то је подршка пољопривредним произвођачима и прерађивачима, као и становништву руралних подручја у Републици Србији, да постепено повећавају своје капацитете и потенцијале, али и модернизују и унапреде своју производњу.
„У оквиру ИПАРД III програма настављамо са спровођењем мера намењених подршци развоју примарне пољопривредне производње, прерађивачких капацитета и руралног туризма, које ће бити проширене на нове секторе. Половином јануара 2024. године очекују се и први јавни позив у оквиру ИПАРД III циклуса, најпре за Меру 1, где постоји највеће интересовање корисника, а онда и за остале мере“, закључила је она.
Директорка Управе за аграрна плаћања Сања Даниловић је у изјави Танјугу најавила да је у оквиру ИПАРД II програма остварена висока стопа одобравања пројеката, и да је до сада кроз овај програм подстицаја, пољопривредницима исплаћено 30 милиона евра.
„На данашњој седници ИПАРД три одбора за праћење имали смо прилику да представимо резултате у делу ИПАРД II програма и припреме за предстојећи ИПАРД III програмски циклус. У овом тренутку у оквиру ИПАРД II програма имамо веома високу стопу одобравања пројеката, која је у овом тренутку 95 одсто од укупно расположивог буџета.
Наш фокус у овој години био је на исплати средстава, и до сада је исплаћено око 30 милиона евра, а до краја године очекујемо да исплатимо још пет милиона евра. То је апсолутно рекордна исплата“, рекла је Даниловићева за Танјуг. Она је објаснила да је рекордна исплата, јер је укупна очекивана исплата од 35 милиона евра у 2023. години на нивоу целог претходног периода од 2019. и закључно са 2022. годином.
„Добра вест јесте да у овом тренутку постоји и званично одобрење Европске комисије да се и у следећој години настави са исплатом средстава из ЕУ буџета. А што се тиче самог новог, ИПАРД III програмског периода, ми смо упутили захтев Европској комисији за одобравање реакредитације већ постојећих мера и добили смо позитиван одговор и увелико радимо на припреми првог јавног позива који планирамо да распишемо већ у јануару 2024. године“, рекла је Даниловићева.
Поред чланова присуствовали су и представници Европске комисије, Делегације Европске уније у Републици Србији, Министарства финансија, Министарства за европске интеграције, Канцеларије за ревизију система управљања средствима Европске уније и други.

Након одржане седнице, представници ИПАРД Управљачког тела и ИПАРД агенције заједно са представницима Европске комисије и Делегације Европске уније у Републици Србији посетиће ИПАРД кориснике.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content