Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Радионица о имплементацији ИПАРД програма

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде учествују на радионици о имплементацији ИПАРД програма коју у Новом Саду од 29. до 31. марта 2022. године организује Стална радна група за рурални развој региона Југоисточне Европе (SVG/RRD) у сарадњи са Европском комисијом. Циљ радионице је размена искустава између земаља корисница ИПАРД-а, како би се унапредила имплементација ИПАРД II програма и оптимизовале припреме за коришћење средстава ИПАРД III програма.

Представници Европске комисије и представници оперативних структура земаља корисница ИПАРД-а Албаније, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Турске представили су своја корисна искуства током 2020. и 2021. године, побољшања процедура, искуства са имплементацијом ИПАРД-а након COVID 19  кризе и слично.

Теме о којима су говорили шефови руководећих органа и директори ИПАРД агенција, испред МПШВ Црне Горе, генерални директор Дирекције за рурални развој Андријана Ракочевић и генерални директор Управе за плаћања Владислав Бојовић са сарадницима,

Директор Управе за аграрна плаћања – ИПАРД агенције Марко Кесић и шеф Управањачког тела ИПАРД програма Јасмина Миљковић представили су планове коришћења средства из ИПАРД III програма, новине које он доноси у односу на претходни програмски циклус и најавили време почетка реализације. Предствљени су и резултати досадашње имплементације ИПАРД II програма.

Закључци радног састанка односили су се на припрему Финансијско-секторског споразума, који је у завршној фази, а биће достављен свим земљама корисницама ИПАРД III програма на потписивање 2022. године, чиме ће се створити услови за реализацију овог програма.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content