Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Примери добрих ИПАРД пројеката – У Тополи отворена нова хладњача

Дуго очекивани резултати инвестиција из средстава ИПАРД фонда који се пласирају уз помоћ Европске уније и Министарства пољопривреде  коначно почињу да се указују на нашим имањима. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић данас је са сарадницима посетио Тополу где је породица Јокић захваљујући добијеним средствима саградила савремну хладњачу на 4.000 квадратних метара. Хладњача је капацитета 2.500 тона, а смештена у селу Крћевац. Ова значајна инвестиција намењена је да пре свега складиштењу јабука али и другог воћа.

Упркос причама да су административна процедура и услови које морају да испуне подносиоци ИПАРД захтева исувише компликовани и захтевни, Јокићи показују управо супротно. Не само да није „непотребно компликовано“, већ је онако како треба да буде и како заправо треба да се контролише исплата овако озбиљних субвенција у пољопривреди.

Како је овом приликом речено у хладњачу је инвестирано 215 милиона динара, а остварен је повраћај од 107 милиона динара.

„Ова хладњача je од великог значаја за нашу будућу производњу, јер кад имамо овакав простор у ком складиштимо јабуке, можемо да бирамо тренутак кадa ћемо је понудити на тржишту, али и испунити захтевне услове чувања воћа намењеног извозу на европско и светско тржиште. Ово је и шанса за трајно а не само сезонско запослење мештана, јер је посао у хладњачи добило 35 људи“ рекао је окупљеним новинарима Милош Јокић власник компаније „Terra Optima“ из Крћевца код Тополе која је искористила ИПАРД средства.

Током обиласка нове хладњаче у Тополи, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је рекао: „Ово је један од пет сличних пројеката који ће бити реализовани, а за који је обезбеђен повраћај од око 50 одсто. Није лако, али је могуће успети и то нарочито у месту које је богом дано за бављење воћарством као што је Топола, где имате преко 5.000 хектара под воћем. Ово је практичан пример да се може остварити подстицај и да треба покушати”. Осврћући се на целокупну територију Тополе, Недимовић је рекао да се ради на систему за наводњавање и да је регулисана противградна заштита аутоматизацијом центра на Букуљи. “Дајемо субвенције и то су најбољи услови које су пољопривредници икада добили на овом простору. На њима је само да заврну рукаве, да се потруде, воле свој посао, улажу у њега и успех неће изостати. Ми смо ту да им обезбедимо све услове“, закључио је министар Недимовић и додао да је кроз ИПАРД програм пољопривредницима доступно око 225 милиона евра и да је већ подржано преко 150 пројеката на територији Србије.

„У наредном периоду очекујемо јавни позив за ИПАРД Меру један, намењену инвестицијама у  физичку имовину пољопривредних газдинстава, а месец дана након тога биће расписан позив за Меру 3 и унапређење прерађивачких капацитета. Већ у јулу-августу ћемо поново расписати позив за Меру седам, односно за рурални туризам“, најавила је Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања.

Terra Optima је породична фирма основана 2013. године. Поред нове хладњаче налазе се и воћњаци који се простиру на 104 хектара, од тога 60 хектара заузимају савремени засади јабуке. На плантажи код Сокобање користе најсавременију технологију, од наводњавања, противградне заштите, система против мраза. Такав ниво производње донео је светски квалитет пет врста јабука и изашао у сусрет захтевима купаца са различитих тржишта, као што су Индија, Уједињени Емирати, Кувајт, Малезија, Русија, Европска унија.

“Поред засада у Тополи имамо засад и у Сокобањи где кристимо најсавременију технологију, од наводњавања, противградне заштите, система против мраза. Заступљене су сорте гала, фуџи и црвени делишес које пласирамо највише на страна тржишта попут Малезије, Индије и Уједињених Арапских Емирата” објаснио је овом приликом Милош Јокић .

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content