EN
[wpml_language_selector_widget]

Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Примери добрих ИПАРД пројеката

Александар Тишма (40) из Новог Кнежевца је учествовао на првом ИПАРД јавном позиву за набавку нове механизације и један је од првих исплаћених корисника. Остварио је подстицај за набавку сејалице и сетвоспремача. Александар је успоставио веома добру сарадњу са Саветодавном и стручном службом и био је активни учесник свих зимских школа и едукативних радионица, семинара и студијских путовања на тему пољопривреде. На ову сарадњу инспирише и друге произвођаче у свом крају, јер је по њему кључ у правовременој информацији. На једној од тих радионица је разбио и предрасуду која влада у његовим крајевима да је ИПАРД „баук“ и одлучио се да поднесе захтев. Веома је задовољан што је набавио нови сејалицу и сетвоспремача, које не би могао да приушти сопственим средствима.

Александар је своје имање наследио од деде. Након завршене средње пољопривредне школе изабрао је пољопривреду као свој животни позив и газдинство са 10 проширио на 80 хектара које у овом тренутку обрађује.

 

 

Фото: Танјуг

 

 

Maрко Стојадиновић (28 година) из Горњег Гргура крај Блаца је пионир органске производње у Топличком округу који је чувен по лепој и нетакнутој природи. Овај начин производње би, по Марковим речима, могао да буде шанса за развој овог по свим параметрима економски неразвијеног дела Србије. Марко је извршио конверзију читаве производње на свом газдинству (узгој говеда, житарица и воћа) из конвенционалне у органску. Уз сертификате за органску производњу има бољи пласман за своје производе и намерава да своје газдинство и даље развија. Уз трактор који је набавио уз ИПАРД подршку, овај процес ће му бити олакшан.

 

 

 

Вуловић Марина 39 је из Ченте након завршеног пољопривредног факултета, смер за заштиту биља, одлучила је да покрене своју пољопривредну апотеку, која би поред саме продаје имала и саветодавну улогу. Нажалост, тај посао није обезбеђивао довољну егзистенцију за њу и њену породицу, па је кренула у куповину обрадивог земљишта и бављење ратарском проиводњом. Постепено је увећавала своје површине и сада се искључиво бави пољопривредом. ИПАРД подршка за куповину трактора јој је помогла да производњу подигне на виши ниво и остави себи простора за бављење, како она каже, својом примарном струком. Наиме, ова динамична жена је насталива да својим комшијама пружа бесплатне саветодавне услуге како би што боље заштитили своје оранице.

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content