Документација

Нема докумената

Потписани уговори са банкама и осигуравајућим друштвима за 2016. годину – камате најниже до сада

Mинистар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, 08. априла 2016. године, закључила  је уговоре са овлашћеним лицима пословних банака и осигуравајућих кућа којим ће бити регулисани услови кредитирања пољоприведне производње у 2016. години.

Том приликом министар Богосављевић Бошковић је нагласила да су данашњи потписани уговори о кредитима изузетно важни за наше пољопривредне произвођаче  на основу којих ће моћи да користе повољна кредитна средства од банака и осигуравајућих кућа.

„Ми као Министарство суфинансирамо каматне стопе, тако да су за наше пољопривреднике доступна кредитна средства, први пут по каматној стопи од три процента. Ово су изузетно добра средства која су у претходним годинама доста коришћена. У прошлој години смо на основу суфинансирања камата у вредности од око 800 милиона динара, колико је Министарство издвојило за ове намене, имали инвестицију у пољопривреди у вредности од 6 милијарди динара“, рекла је министар и изразила очекивање да наши пољопривредници користе ове кредите јер их могу користити са грејс периодом од годину дана и на три године.

Кредити, чији је рок од једне до три године са грејс периодом до годину дана, одобравају се и исплаћују у динарима – без валутне клаузуле и предстаљају једне од најповољнијих кредита на тржишту, где фиксна каматна стопа износи 3% на годишњем нивоу за кредите у сточарству и кредите пласиране у развој ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства, цвећарства, као и куповину пољопривредне механизације и опреме.

„Данас су потписани и уговори са осигуравајућим кућама, такође изузетно важни и значајни, који пружају пољопривредницима могућност да осигурају своје усеве и животиње, као и своју производњу“, изјавила је министар Богосављевић Бошковић и додала да је нажалост код нас знатно мање осигураних пољопривредника у односу на пољопривреднике у другим земљама и овом приликом позвала пољопривреднике да у што већој мери осигурају своју производњу.

Министар се захвалила банкама и осигуравајућим друштвима на доброј сарадњи и изразила своја очекивања да ће и у овој години на основу ове мере бити нових инвестиција у пољопривреди и поручила да се сви заједно припремимо за почетак коришћена средстава из IPARD програма.

Представници банака и осигуравајућих кућа оценили су да ће овај програм значајно допринети унапређењу пољопривредне производње, код индивидуалних газдинстава, као и да интересовање из године у годину расте. Они су прецизирали да су резултати мера подршке кредитирања пољопривредника одлични, због чега је неопходно наставити са овим видом подршке како би се обезбедио даљи развој српског аграра.

Уговори су  закључени са следећим банкама:

Комерцијална банка,
Про Кредит банка,
Кредит агриколе,
Хипо Алпе Адриа банка,
Банка Интеза,
Збербанка,
АИК,
НЛБ банка,
Уни кредит  банка,
ОТП банка

Уговори су закључени и са следећим осигуравајућим друштвима:

Дунав осигурање,
Ђенерали осигурање,
ДДОР Нови Сад,
Триглав осигурање и
Глобос осигурање.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content