Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Посета представника Генералног директората за суседску политику и проширење ЕК

У циљу утврђивања тренутног стања преговарачког процеса о приступању Републике Србије Европској унији у оквиру преговарачких поглавља која су под ингеренцијом Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде: ПГ 11 – Пољопривреда и рурални развој, ПГ 12 – Безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика, као и поглавље ПГ 13 – Рибарство, у тродневној посети Министарству ове недеље борави Димитрис Цаусис (Dimitris Tssaousi), службеник у јединици за Србију Генералног директората Европске комисије за суседску политику и проширење (DG NEAR – Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations).

Цаусис се састао са представницима Министарства који покривају релевантне области ових  преговарачких поглавља, а у просторијама Управе за аграрна плаћања разговарао је и са представницима ИПАРД Агенције – Управе за аграрна плаћања и ИПАРД Управљачког тела о досадашњој имплементацији ИПАРД II програма и активностима предузетим за бољу апсорпцију средстава ЕУ која су кроз овај програм стављена крајњим корисницима на располагање. Било је речи и о плановима за нови ИПАРД III програмски циклус.

Господин Цаусис се, заједно са представницима Делегације ЕУ у Србији и ИПАРД оперативне структуре, упознао са ефектима ИПАРД подршке у пракси и током посете корисника који је уз помоћ ИПАРД програма реализовао неколико захтевних инвестиција. Компанија „TERRA OPTIMA“  je учествовала на три ИПАРД јавна позива – два у оквиру Мере 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава и један у оквиру Мере 3 – Инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетина пољопривредних производа и производа рибарства. Два пројекта су већ реализована и исплаћена, док је захтев поднет на Шести позив за Меру 1 у процесу одобравања пројекта.

У селу Крћевац крај  Тополе, породица Јокић је захваљујући ИПАРД средствима саградила савремну хладњачу на 4.000 квадратних метара. Хладњача је капацитета 2.500 тона, а намењена је да пре свега складиштењу јабука али и другог воћа.

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content