Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Пољопривреда важна за свеукупну економију Србије

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић отворио је данас 91. међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, чији је овогодишњи партнер Европска унија.

Вучевић је том приликом рекао да је буџет Србије за пољопривреду у односу на 2012. годину увећан 3,5 пута, оценивши да је важно то што је ЕУ партнер овогодишњег сајма.

То је знак да не добијамо само поруке шта треба да урадимо него да покажемо и шта Европска унија има и доноси на корист нашим грађанима и да то нису протоколи, већ ствари које мењају живот набоље, навео је он.

Председник Владе је истакао да је пољопривреда дубоко укорењена у Србији и да је важна за свеукупну економију, напоменувши да неке ствари морамо да поправимо, али да постоји воља са стране Европске комисије да се добре и велике ствари реализују у нашој земљи и да то јесу европске вредности.

Комесар Европске уније за пољопривреду Јануш Војчеховски навео је да овај сајам има дугу традицију, а да је ова година посебно значајна јер је Европска унија партнер.

За мене као комесара ово је сјајна прилика да будемо раме уз раме у нечему што је важно свима нама јер је пољопривреда део живота од ког сви зависимо, нагласио је он.

Војчеховски је указао на то да се овај сектор суочава са растућим притисцима и да мора да одговара на нове изазове, поручивши да ће Србија имати користи када буде део пољопривредне ЕУ породице.

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић истакла је да је Пољопривредни сајам један од светски познатих симбола Новог Сада, додавши да је за све нас важно то да ова манифестација и ове године прати светске трендове и оправдава своју величину.

Гојковић је изразила посебно задовољство због тога што, поред подршке Покрајинске владе, овај 91. међународни пољопривредни сајам има снажну подршку Европске уније.

 

 

 

Након свечаног отварања Сајма пољопривреде у Новом Саду, председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, председница Покрајинске владе Маја Гојковић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, амбасадор Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, комесар ЕУ за пољопривреду Јануз Војчеховски, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић обишли су сајам и штандове свих излагача.

 

 

 

 Продубљивање сарадње са ЕУ у области пољопривреде

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић разговарао је данас, након отварања 91. међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, са комесаром Европске уније за пољопривреду Јанузом Војчеховским о продубљивању сарадње у тој области и Програму ЕУ ПРО Плус. Састанку су присуствовали и амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, као и министри за европске интеграције и за пољопривреду Тања Мишчевић и Александар Мартиновић.

Саговорник премијера Вучевића је прецизирао да је тај програм, поред осталог, начин да се допринесе уравнотеженијем друштвено-економском развоју локалних самоуправа, побољша управљање територијалним развојем и унапреди социјална инфраструктура.

На састанку је речено да ЕУ обезбеђује значајна финансијска средства пољопривредницима у Србији, углавном кроз програм Инструмента за претприступну помоћ руралном развоју (ИПАРД), као и да ЕУ покреће трећу фазу ИПАРД програма која, уз комплементарно приватно суфинансирање, може да донесе до 550 милиона евра инвестиција у пољопривредни сектор у Србији.

Председник Владе је нагласио да је то од изузетног значаја за развој пољопривреде у Србији, као и размена искустава у тој области са другим земљама Уније, посебно због потенцијала које пружа Војводина.

 

 

 

Извор: Влада Републике Србије

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content