EN
[wpml_language_selector_widget]

Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Одличан одзив на ИПАРД јавне позиве у Србији. Ускоро и прва решења о одобравању пројекта

Србија добија 175 милиона евра бесповратне помоћи од Евопске уније за ИПАРД програм, начинила је велики напредак у пољопривреди и ЕУ ће остати отворена за сарадњу, јер наша земља има велики потенцијал – рекли су данас директор Генералног директората за пољопривреду и рурални развој (ДГ АГРИ) Марио Милучев и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици на 85. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду.

Они су у оквиру ЕУ дана посетили штанд Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде (МПШВ) и одржали састанак са ресорним министром Браниславом Недимовићем. На састанку је закључено да је одзив српских пољопривредних произвођача на ИПАРД позиве одличан, као и да је Србија направила велики напредак у пољопривреди.

Novi Sad, 17. maja 2018. - Sef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici (2D), ministar poljopivrede Branislav Nedimovic (L) i generalni direktor za poljoprivredu i ruralni razvoj Mario Milucev na Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Министар Недимовић је након састанка истакао да је данашњи дан за Србију јако важан, пре свега због извештаја Европске комисије који је по први пут врло позитиван у односу на раније када је реч о пољопривреди. Министар је подсетио да су већ расписана и затворена два позива која се односе на куповину нове механизације и опреме и куповину трактора, као и да је стигло око 500 захтева. Он је изразио очекивања ће следеће недеље бити потписан финансијски споразум са Европском комисијом и да ће у првој половини јуна српским пољопривредницима бити уручена прва решења о одобравању пројекта.

„Ја се захваљујем Европској комисији која нам је помогла у овоме и сада можемо слободно да кажемо да је Србија део Заједничке пољопривредне политике Европске уније”, закључио је Недимовић и најавио је и да ће се Србија убудуће појављивати на свим сајмовима пољопривреде у иностранству. Рекао је да су средства за то одвојена и да већ од 2019. године можемо да очекујемо да Србија почне да учествује на иностраним сајмовима.

Шеф Делегације Европске уније Сем Фабрици је рекао да ће Европска унија финансијски подржати ИПАРД програм бесповратном помоћи од 175 милиона евра.

“Желео бих да похвалим рад министра и читавог тима који су заиста врло вредно радили да након неколико година овај програм постане успешан и почне да се реализује. Вредност ИПАРД-а износи 175 милиона евра бесповратне помоћи и тај фонд, заједно са приватним и јавним фондовима ће поспешити инвестиције и очекује се да ће се у српску пољопривреду слити 400 милиона евра“, рекао је Фабрици и додао да је Србија већ направила одређене напретке када је реч о пољопривреди.

NOVI SAD SAJAM POLJOPRIVREDA

„Протеклих година извоз производа у Европску унију се удвостручио тако да смо ми уверени да ће овај пројекат помоћи да се још више ојачају капацитети Србије и да ће овим програмом пољопривредници добити нове вештине и повећане капацитете”, рекао је Фабрици и додао да су на Самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији, лидери Европске уније и земаља чланица ЕУ поновили недвосмислену подршку европској перспективи региона. Он је додао да је поред те политичке визије важно говорити и о конкретним мерама каква је ИПАРД програма које ће побољшати и додатно унапредити пољопривредни сектор у Србији.

Марио Милучев, директор Генералног директората за пољопривреду и рурални развој (ДГ АГРИ), такође је честитао министру Недимовићу због чињенице да у Србији ипак креће ИПАРД, додајући да је одзив на ИПАРД позиве у Србији одличан. Милучев је напоменуо да је у питању помоћ у износу од 175 милиона евра која долази из европског буџета и ако се узме у обзир и помоћ из буџета Србије, то је преко 230 милиона евра, као и приватни део где је учешће корисника подносиоца захтева, то ће бити значајан износ.

Милучев је истакао да Европска комисија подржава власти у Србији како би наставиле са акредитацијом преосталих мера у склопу ИПАРД-а. У питању су мере техничке помоћи, диверсификација пољопривредних газдинстава и развој пословања, спровођење локалних стратегија руралног развоја односно лидер приступ, агро-еколошко-климатске мере и мере органске производње.

„Сада је у вашим рукама инструмент и на вама је да га најбоље употребите како бисте побољшали живот у руралним областима у Србији, а ми и даље остајемо отворени за сарадњу како бисмо заједнички радили на коришћењу фондова“, поручио је он.

a

Током ЕУ дана на штанду МПШВ су представљени актуелни ИПА пројекти у области пољопривреде који се реализују уз подршку ЕУ. У организацији МПШВ је одржана и конференција „ИПАРД II у Србији – искуства и могућности“ на којој су о спровођењу и резултатима ИПАРД програма у Србији говорили Зоран Јањатовић, помоћник министра за рурални развој и Жарко Радат, директор Управе за аграрна плаћања. Радат је подсетио да је на Први јавни позив за куповину механизације у оквиру Мере 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, пристигло 82 захтева, док је на други позив за куповину новог трактора пристигло 396 захтева. У току је административна обрада захтева, а обављене су и прве контроле на лицу места. Радат је изразио очекивање да ћемо почетком јуна имати двоцифрен број решења о одобравању пројекта која ће бити уручена пољопривредним произвођачима – првим ИПАРД корисницима у Србији.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content