Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

ИПАРД радионица за пољопривреднике Младеновца

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, у сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом Младеновац и Градском општином Младеновац,  јуче је организовало информативну радионицу намењену пољопривредним произвођачима.

Потенцијалним корисницима су представљене могућности које ИПАРД програм нуди у новом програмском циклусу и јавни позиви који ће бити расписани до краја календарске године. Од представника ИПАРД оперативне структуре добили су практичне савете како да на што бољи и једноставнији начин дођу до ИПАРД подршке. Наглашено је да је у овом цикусу ИПАРД процедура крајње поједностављена, како  би се програм што више приближио корисницима и пољопривредницима олакшао приступ средствима ЕУ.

Посебна пажња била је усмерена на актуелни јавни позив у оквиру Мере 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, који је намењен подршци инвестицијама у изградњу и опремање објеката у примарној пољопривредној производњи и подизање производних засада воћа и матичних засада воћа и грожђа.

Позив је отворен до 24. маја 2024. године и обухвата секторе млека, производње меса, воћарства, повртарства, производње житарица и индустријског биља, виноградарства, производње јаја и рибарства.

За овај јавни позив опредељена је сума од око 41 милион евра, а висина подстицаја износи од 60 одсто до 75 одсто прихватљивих трошкова инвестиције, у зависности од тога да ли је подносилац млади пољопривредник, или произвођач сертификованих органских производа, да ли се пољопривредно газдинство налази у планинском подручју, или је инвестиција везана за управљање отпадом и отпадним водама, као и производњу и складиштење енергије из обновљивих извора. Минимална подршка може да буде 20.000 евра, а максимална милион евра. У оквиру ИПАРД III програмског периода један корисник може да оствари максимално два милиона евра подршке.

Пољопривредници су највеће интерсеовање исказали за подизање нових засада воћа, набавку новог воћарског трактора, могућностима финансирања инвестиције кроз кредитну подршку и остваривање права на авансну исплату.

 

Фото: Градска општина Младеновац

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content