Документација

Преузмите пратећу документацију

ИПАРД информативни дани у девет градова Србије

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је у петак 26. октобра, првим ИПАРД информативним даном у Београду, започело низ информативних догађаја који ће током октобра и новембра бити одржани у 9 градова широм Србије. Кроз инфо дане, који ће бити организовани уз сарадњу и финасијску подршку пројекта „Подршка коришћењу ИПАРД фондова Европске уније“, потенцијалним корисницима ИПАРД II подстицаја представиће се могућности, захтеви, правила и услови које треба да испуне како би остварили право на одобравање пројеката и исплату ИПАРД средстава.

На првом информативном дану, одржаном у београдском хотелу Метропол, присутнима представницима удружења пољопривредних произвођача и прерађивача, невладиних организација, министарстава, научно-истраживачких и образовних институција, привредних комора, Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, локалних самоуправа, пољопривредних саветодавних служби, Сталне конференција градова и општина, обратили су се Велимир Станојевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Сакеларис Хурдас, шеф Операција III Делегације ЕУ у Републици Србији.

IMG-5ea159850d4f84048401ae486a19545f-V

Велимир Станојевић је, између осталог, представио недавно објављени јавни позив за ИПАРД подстицаје у оквиру Мере 1 за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава.

„Новина у односу на претходне позиве је то што по први пут имамо инвестиције у изградњу и реконструкцију објеката. Уз ИПАРД средства и националоно кофинасирање корисници ће моћи да изграде нове складишне капацитете за воће, поврће и житарице, као и објекте за смештај стоке. Предвиђени буџет за четврти Јавни позив је око 3 милијарде динара, што је вишеструко већи износ у односу на прва три јавна позива. Уз учешће корисника то су потенцијалне инвестиције у пољопривредну производњу од 4.6 милијарди динара“, рекао је Станојевић и додао да нас до краја године очекује и други позив за Меру 3, која подржава инвестиције у прерађивачку индустрију, а за који је предвиђени буџет 2.6 милијарди динара.

Сакеларис Хурдас је нагласио да је тренд неквалитетних пријава карактеристичан за прве јавне позиве у свим земљама које су спроводиле ИПАРД програм и да је циљ информативних радионица да се подигне општа информисаност и квалитет самих пријава.

„Процес обраде захтева у Србији је додатно отежан чињееницом да је већина пријава непотпуна и да се налази у фази административне допуне. Треба организовати свеобухватне информативне кампање пред сваки јавни позив“, нагласио је Хурдас.

На скупу су представљене планиране и спроведене измене ИПАРД програма и правилника за спровођење Мере 1, као и резултати и сазнања до којих је УАП дошла у процесу спровођења јавних позива. Присутни су се од представника надлежних институција могли да чују шта ће бити предмет контроле испуњеност националних услова и услова ЕУ у области заштите животне средине, ветеринарског јавног здравља, добробити животиња, заштите биља, безбедности хране биљног порекла.

Информативни дани биће одржани и у: Зајечару, Зрењанину, Крагујевцу, Лесковцу, Краљеву, Суботици и Шапцу.

IMG_7522-590x332

 

 

 

 

 

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content